top of page
kaivaten4mv kopio.jpg

Näytelmän nimi on lainattu suomalaisen sotamiehen rintamakirjeen lopputervehdyksestä. Kaukana siellä jossain hän kaipasi kotiin, huolehti vaimostaan, lapsistaan, isästään, äidistään, siskoistaan, kaikista rakkaistaan.

Kaivaten täällä kaukana

käsikirjoitus ja ohjaus Benita Kivistö

Näytelmä kertoo Olavin (Arto Vedenpää) tarinan, mutta se voisi olla kenen tahansa nuoren sotaan lähteneen miehen tarina. Sota kolkuttelee jo ovella, kun Olavi tapaa Helkan (Auli Hyyrynen). He rakastuvat ja menevät naimisiin kiireellä. Jos sota syttyy, on rintamalla ketä muistella ja kotona ketä odottaa. Kirjeet kulkevat kiivaasti, niissä kerrotaan arkiset huolet ja toimet, mutta myös sydämen syvimmät, salaisimmat tunnot.

Kantaesitys Hyvinkään Sotaorpojen 10-vuotisjuhlassa 23.11.13 Hyvinkään Raittiustalolla. Toinen esitys Hyvinkään kaupungin Itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.13 Hyvinkääsalissa.
 

Auli ja Arto kopio.jpg
21.JPG

Sota päättyy aikanaan, mutta kaikkien osana ei ole palata kotiin jatkamaan elämää siitä, mihin se sodan syttyessä jäi. Monen kotitielle astelee pappi raskain askelin tuomaan suruviestiä. Iloisen odotuksen sijaan elämään astuu ikuinen ikävä. Kuvat: Tuula ja Aarre Peltosen kotialbumi.

Anja Vilhu ja lapset - Kevät 1944 kopio.jpg

Kuvassa Tuula Peltosen äiti Anja Vilnu viiden sotaorvoiksi jääneen lapsensa kanssa. Tuula istuu äitinsä sylissä. Lämmin kiitos Aarre ja Tuula Peltonen kuvista ja kaikesta siitä avusta ja tiedosta mitä te niin avokätisesti minulle käsikirjoitusta tehdessäni annoitte. Kiitos myös Päivy Penttinen kaikesta avusta. 

kaivaten3mv kopio.jpg

Narvan marssin sävelien soidessa haudattiin sankarivainaja kotimaan multiin, seinälle ripustettiin kuva ja huntu kätkettiin kaappiin. Uusi elämä oli aloitettava oli se kuinka raskasta tahansa. Kuvassa Helka ja kylän tyttöjä vasemmalta: Laina Laine - Marke Eiristö,
Klaara Kuikka (Anne Pietiläinen) ja Esteri Elomaa - Suvi Pietilä.

IMG_9666 kopio.jpg

Sodan luodit ja kranaatit eivät osuneet vain rintamalla taistelleisiin miehiin, ne osuivat myös kotirintamalle. Kun isä kaatui, vaimosta tuli leski ja lapsista sotaorpoja. Vuosien 1939-1945 taisteluissa Suomi menetti kaatuneina noin 90 000 miestä. Heitä suremaan jäi 30 000 sotaleskeä ja 50 000 sotaorpoa. Kuvassa Olavin vanhemmat Arvo (Sakari Kajosaari) ja Hildur (Hilkka Kauppinen).

13.JPG

Kuvassa Anja Vilhun perhe on vielä ehjä ja tulevaisuuteen uskottiin lujasti, vaikka työtä ja tekemistä riitti. Kuva Tuula ja Aarre Peltosen kotialbumi.

kaivaten1 kopio.jpg
28.jpg

Isän menettäminen liian varhain jätti sotaorpoihin lähtemättömän jäljen. Sinnikkyydellä ja lujalla tahdolla elettiin ja selvittiin päivä kerrallaan, mutta sydämeen jäi ikuinen kaipuu. Sen lääkitsemiseen ei ihmisikä riitä. Kuva Tuula ja Aarre Peltosen kotialbumi.

KAIVATEN TÄÄLLÄ KAUKANA - TEKIJÄT

käsikirjoitus ja ohjaus
BENITA KIVISTÖ

Tanssikoreografiat
ANTTI SAVILAMPI

Puvustus
BENITA KIVISTÖ ANNI EIRISTÖ

Näyttämörekvisiitta
JAAKKO KIVISTÖ

lavastus
JYRKI LILLEBERG ESKO ASIKAINEN

valot
AARNO JALONEN /HYVINKÄÄSALI

ROOLEISSA

OLAVI KIVENKANKARE, luutnantti
ARTO VEDENPÄÄ

HELKA KIVENKANKARE, Olavin vaimo
AULI HYYRYNEN
 

AARRE KIVENKANKARE heidän poikansa
MARKKU NIEMINEN

AAPO, MIINÄ, PAULI heidän lapsensa
AAPO JA MIINA NIEMINEN, PAULI HERSTI

ARVO KIVENKANKARE olavi isä
SAKARI KAJOSAARI

HILDUR KIVENKANKARE olavin äiti
HILKKA KAUPPINEN

AURA AIRO Tanelin äiti
ANNI EIRISTÖ

KYLÄN POIKIA:
NIILO NIKLANDER - JANNE VAITTINEN
ARMAS TOIVONEN - JARNO HANNULA
'KALLE RINT-TASSI - SAMULI PIELA
TANELI AIRO - HARRI WILÉN


KYLÄN TYTTÖJÄ:
LAINA LAINE - MARKE EIRISTÖ
ESTERI ELOMAA - SUVI PIETILÄ
HILJA HOPSU - MARJU KETTUNEN 
KLAARA KUIKKA - ANNE PIETILÄINEN      

Sotaorpojen kertomukset kuvaavat surua ja sodan jälkeistä raskasta työtä, johon lapset joutuivat äitiensä rinnalla. Isättömyys oli musta varjo kehitysikäisten lasten ja nuorten yllä ja johti monen liian varhaiseen itsenäistymiseen. Kuvassa Helka, poikansa Aarre ja tämän lapset Miina Nieminen ja Pauli Hersti.

IMG_3195 kopio.jpg

MUSIIKISTA VASTASIVAT: 

FIINA HÄLLSTRÖM - CHARLOTTA KIVISTÖ musiikin johto, viulu ja koskettimet

                                     
SAMUEL HÄLLSTRÖM - JAAKKO KIVISTÖ harmooni


LAURENTIUS HÄLLSTRÖM - AKI KORPELA laulu

Kaivaten_Benita kopio.jpg

Helka (Auli Hyyrynen) ja Olavi (Arto Vedenpää) ehtivät hädin tuskin häävalssin tanssia, kun rintama kutsui Olavia.

14.JPG

Mustavalkokuvat ovat Tuula ja Aarre Peltosen kotialbumista. Kiitos kaikista ihanista kuvista teille!

Päivitetty 23.4.23 b

bottom of page