KYLILLÄ KUULTUA - Valokuvanäyttely

OHJAAJA KERTOO NÄYTTELYSTÄ

Päätin toteuttaa pitkäaikaisen unelmani luontokuvanäyttelystä teatterimme 30-vuotisjuhlaan. Valitsin linnut, koska ne jos mitkä ovat kylien ja vuodenaikojen airuita. Näyttelykuviksi valikoituivat ne otokset, jotka puhuttelivat minua, jotka olivat enemmän kuin vain kauniiita, taitavasti otettuja valokuvia. 

Löysin seitsemän kuvaajaa eri puolelta Suomea, joiden kuvat halusin näyttelyyn. Ilokseni kaikki lupautuivat mukaan kantamaan oman kortensa kekoon luonnon kauneuden ja monimuotoisuuden esiintuomiseksi .

 

Valokuvat kertovat maailmasta, jonka vain taitava ja kärsivällisesti kohdettaan odottava valokuvaaja kameroineen löytää. Jokaisella kuvalla on tarinansa – niin myös jokaisella kuvaajalla. He kutsuvat itseään harrastajiksi, mutta taito nähdä ja taito vangita ”se oikea hetki” on jokaisella seitsemällä kuvaajalla ammattimaista tasoa. Luvassa herkkä, kaunis kooste isänmaamme linnuista.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi näyttelyyn!

VALOKUVAAJAT KERTOVAT ITSESTÄÄN

Kuvaajat esittäytyvät aakkosjärjestyksessä, kuvat eivät ole näyttelykuvia.

RAIMO HOLAPPA

Olen 73 vuotta täyttänyt "nuorimies" ja kuvaaminen jaksaa aina vaan kiinnostaa. Aloitin tämän harrastuksen joskus vuoden 1986 tietämissä ostaessani ensimmäisen järjestelmäkamerani. Posion luontoa sain kuvailla vuodesta 1997 aina vuoteen 2015 saakka siellä asuessani. Vuoden 2015 kesällä muutin asumaan Inariin ja siitä saakka on minulla ollut mahdollisuus kuvailla ja liikkua täällä upean luonnon keskellä.

Lisäkuvia: konstapojan.kuvat.fi.

Kuvassa Posion Korouoman kanjonin palokärki palokantoa tutkimassa.

AARNO O. JALONEN


Olen 70-vuotias, jo rippikouluikäisestä kuvausta harrastanut hyvinkääläinen.Ensimmäinen kamerani nappasi 6x9 cm negatiiveja, kehittäminen oli kallista, joten kuvasin enimmäkseen henkilökuvia, järjestelmäkameroilla ryhdyin kuvaamaan luontoa ja eläimiäkin. Asuin pitkään Kytäjällä joten kuvauskohteita riitti. Ikkunasta näin milloin poikastensa kanssa leikkivän ketun, milloin mäyrän, lukuisan määrän kuusipeuroja, hirviä, ilveksiä, supikoiria, minkkejä, näätiä ym.  Kerran näin jopa suden vain muutaman metrin päästä lammen jäällä, se oli ehkä mieleen painuvin kohtaaminen. 

MARKO KEKKI

Olen 45-vuotias riihimäkeläismies. Valokuvausharrastusta on takana 35 vuotta. Sydämeltäni olen toimintakuvaaja, mutta viime vuosina myös erilaisten maisemien tallentaminen on alkanut viehättää.

Mieluiten kuvaan aamu- ja iltahämärässä. Useimmiten olen liikkeellä kamerani kanssa kaksin. Valokuvaaminen – niin itse kuvien ottaminen kuin niiden käsitteleminenkin – merkitsee minulle lyhyttä karkumatkaa arjen kiireistä ja turhista ajatuksista.

Jokapäiväisen leipäni hankin Aamupostin uutispäällikkönä.

Kuvassa lempilintuni koskikara.

HARRI LUOJUS

Olen 67-vuotias mies Pirkanmaan Ylöjärveltä. Olen harrastanut pitkään luontokuvausta. Mieliaiheitani ovat nisäkkäät, etenkin siili ja hirvieläimet. Samoin kaikki pihapiirin linnut ovat kiinnostavia kuvauskohteita, mutta aivan erityisesti harakka sykähdyttää kuvaajan sieluani. Ihailemani kottarainen on nykyisin melko harvinainen pihavieras.

 

Kuvassa vauhdikkaat lempilintuni harakat.

JARI MATTILA

Olen 63-vuotias, eläkkeelle jäin viime lokakuussa. Olen syntyperäinen hyvinkääläinen ja Hyvinkäällä asun edelleen. Isäni oli kuvanveistäjä Mauno Mattila ja kotoisin Hyvinkään Kytäjän kylästä. Aitini oli Sirkka Mattila os.Haili ja hänen veljensä, enoni, oli tunnettu taidemaalari Tapio Haili. Olen valokuvannut 1960-luvulta asti; ensimmäinen kamerani oli Agfa ISo-RAPID if niin sanottu kokiskamera. Kuvasin 1990-luvun lopulle asti satunnaisesti silloin tällöin, sen jälkeen olen harrastanut valokuvausta todella aktiivisesti.

Tiklit

SEPPO MÄKITALO

 

Kotipaikkani on Kemi. Perheeseeni kuuluu vaimo, kolme aikuista lasta ja kaksi lastenlasta. Olen jäänyt eläkkeelle  viisi vuotta sitten. Teen sään salliessa päivittäin 5-7 km:n luontoretkiä lähimetsissä yksin tai yhdessä vaimoni kanssa.

Valokuvausta olen harrastanut pitkään ja luonto tarjoaa mahtavia aiheita, kamera onkin aina mukanani. Lintujen kuvaaminen on haastavaa ja mielenkiintoista. Niitä ei voi pyytää olemaan paikallaan ja hymyilemään. Lisäkuvia: FB, instagram @makitse. 

Mustakurkku-uikut Tornion kaupunginlahdella kesällä 2016.

RAIMO NORDSTEN

Kameraa olen pidellyt käsissäni jo 1970-luvulta lähtien. 2000-luvun alkuvuosina, kun digitaaliset kamerat valtasivat alaa, jäin lopullisesti kiinni kuvaamiseen. Digimaailmaan oli helppo siirtyä, kun tietotekniikka on ollut tuttua ammatistani johtuen.

Ensimmäiset kymmenkunta vuotta kuvasin ja editoin enimmäkseen videoita. Oltuani muutaman vuoden eläkkeellä, hankin 2014 keväällä ensimmäisen järjestelmäkamerani ja siitä lähtien olen kuvannut lintuja. YouTubessa videoitani on katsottu vajaat 2 miljoonaa kertaa ja lintulajeja olen saanut noin 230. YouTube-kanavani löytyy nimelläni ja yläbannerin oikeasta alakulmasta linkki kuvasivuilleni.

Töyhtötiainen

  • KulkuriTeatterin FB