top of page
joulupaja4_edited.jpg
SydänLOGO.PNG

WILLAN GALLERIAN JOULUIKKUNAT SYNTYIVÄT KYTÄJÄLLÄ

Teatterimme suurtyö oli jouluikkunoiden suunnittelu ja pystytys Kauppakeskus Willan kolmannen kerroksen Willan Galleriaan joulukauden 5.12.20-6.1.21. ajaksi. Joulumaan suunnitteli ja rekvisiitan keräsi Benita Kivistö, rakensi Jaakko Kivistö ja pystyttivät Suvi Pietilä ja Charlotta Kivistö. KulkuriTontut Martta Korpela, Eevi Kivelä, Aino Reetta Tulkki, Anna-Stiina Pouta ja Miina Nieminen elelivät Joulumaassa ja piipahtivat myös ON AIR Hyvinkää-linjan lähetyksissä.

joulupaja14_edited.jpg
REKI%202_edited.jpg

TÄSTÄ KAIKKI ALKOI

Joulupukin reki "ennen ja jälkeen". Jaakko rakensi reen tilaustyönä vuosia sitten Musiikkiopiston ikkunoiden somisteeksi. Kuvassa se on kiinnitettynä tekijän pajan portinpieleen odottamaan porojen ja joulupukin saapumista. Samasta pajasta on näihin ikkunoihin lähtenyt monta tilaustyötä kuten enkeliteline, kotarakennelmat, hirsimökit, tiffanytyöt, luistinradat, tunturi asuinpaikkoineen, tikapuut jne.

EDISTYY%201%20(1)_edited.jpg
IMG_1240_edited.jpg

Korona-aika teki mahdolliseksi monia asioita, kuten Kytäjän kodin olohuoneen varaamisen jouluikkuna-pajaksi. Ikkunoiden rakentelu tarjosi parasta karanteeniajankulua. Aluksi näytti siltä että mistään ei tule mitään, mutta vähitellen kuva selkiytyi ja lattialle kerätyt moninaiset otukset alkoivat löytää paikkaansa. Ihanaa koronapuuhastelua!

IMG_1549_edited.jpg
IMG_2160_edited.jpg

Vuosikausia kerätyt Staalot, pikkuisille nuottiteilineille kirjoitetut nuotit sekä vanerista ja puusta tehty ja suunniteltu kodan huipulle pystytettävä tiffanyvalaisin, johon kiinnitettiin  aikanaan Lapin teiden varsilta kerättyjä vänkyräoksia, pääsivät jälleen tuomaan iloa katsojille ja muistuttamaan Finnmarkista ja suomalaisesta ainutlaatuisesta alkuperäiskansasta, saamelaisista.

KOTA%201_edited.jpg
KOTA%202_edited.jpg
ENK%201_edited.jpg
ENK%202_edited.jpg

Lapin kota ennen ja jälkeen! Kota oli keskeinen katseenvangitsija ja sen huipulle lasi- ja vanerityönä tehty lyhty sarvineen paloi valaisten kodan staaloasukit. 

Iloinen enkelikuoro tarvitsi kestävän portaikon jotta kaikki pääsivät näytille - ja pääsiväthän ne! 

RITILIKK%C3%96%201_edited.jpg

Somistuksessa ratkaisevaan rooliin nousivat teatterin vanhat, monikäyttöiset, lukuisia kertoja eri värisiksi maalatut taustasermit. Monet muutkin ikkunasomistuksen tarvikkeet löytyivät teatterin varastoista, mm. Lilja Lepakon penkki, joka nyt palveli staalojen kodan jalustana, Karoliina Kihokin kivi saamelaisten istuimena ym. 

IMG_1560_edited.jpg

Vanha uunipelti sai uuden tehtävän: se muuttui luistelijoiden jääkaukaloksi. Kynttilänjaloista tuli pylväät ja luistelijalumiukko sai "jalkaansa" kukkakorista pelastetut luistimet. Suvi ei pystyttyäessään ollut kovin tyytyväinen tulokseen, luistelija kun kaatui tuon tuosta.

VUORI%202_edited.jpg
IMG_1532_edited.jpg
2P6A2591_edited.jpg

Toinen ikkuna rakennettiin Turun Linnan Tonttu-ukolle valmistamamme aarteen ympärille. Jäähaltijattaren ihasteltu asu upeine kokoshnikeineen valmistui vuonna 2017 Punainen rubiini -näytelmään. Vihreätimanttinen kruunu ja monet muut yksittäiset esineet ovat teatterin 30-vuotisen historian varrelta lavastajan, rekvisitöörin tai puvustajien luomia.

Päivitetty 21.1.23 b
RITILIKKÖ 2.jpg
KAIKKI 1.JPG
Ei puhettakaan, että korona olisi estänyt joulun tunnelmaa ja iloa, kun Kauppakeskus Willan Galleriaan rynnistivät joulun ilosanomaa tuomaan satumaiset enkelit, mystiset karvaotukset, tontut, Lapin kansa, sekä kruunupäinen Hallatar, kullalla ja hopealla vuorattuine garderoobeineen poroineen, aarteineen, kruunuineen ja jalokivineen.
Lahjoja kalastavat pikkutontut, kuorossa laulavat staalot, susiluolan asukit ja seimen ympärille kokoontuneet enkelit – kaikki nämä ja monta muuta pientä yksityiskohtaa ihastuttivat Benita Kivistön suunnittelemissa ja kokoamissa Willan jouluikkunoissa 5.12.2020–6.1.2021.
  • KulkuriTeatterin FB
bottom of page