top of page
IMG_5625.JPG
IMG_1692.JPG
REKI%202_edited.jpg
SydänLOGO.PNG

TÄSTÄ       

Joulupukin reki "ennen ja jälkeen". rakensin reen tilaustyönä alun perin Musiikkiopiston ikkunoiden somisteeksi.

 KAIKKI       

ALKOI

JOULUPAJA KYTÄJÄLLÄ 

rekvisitööri Jaakko Kivistö

Kytäjän pajastani on vuosien varrella lähtenyt lukematon määrä KulkuriTeatterin tilaustöitä. Muutamia esimerkkejä mainitakseni: enkelikirkko ja -pilviä, arpaseula, kota, hirsimökkejä, tiffanytöitä, luistinrata, tunturi asuinpaikkoineen, laivoja, Pikku Päkä -juna vetureineen, veneitä, jättilinna, ihmislepakon kotipuu jne. Oma lajinsa olivat erilaiset asusteisiin tehtävät "parannukset" kuten kenkien korot ja kärjet, näyttelijöiden lisämuodot, päähineet, korut ja koristeet.


Niistä ilmestyy kooste näillä sivuilla kunhan aika antaa myöten!

Rekvisiitan tekijänä olen toivonut monasti suoraa lankaa ohjaajan aivoista omiin aivoihini, jotta ohjaajan tarkoitusperä olisi tullut parhaalla mahdollisella tavalla syntyvässä esineessä esille.
Aina se ei ole onnistunut ensimmäisellä kerralla ja homma piti aloittaa alusta.
Ainakin tämän lavastajan mielestä tämä on parasta teatterin teossa. 

MFVT2171[1]_edited.jpg

Jouluikkunat Hyvinkään Musiikkipistolla, Kauppakeskus Willan Galleriassa ja MonaLisan näyteikkunassa olivat oma erityinen haaste minulle. Nyt kohde ei liikkunut, vaan se oli paikallaan kolmisen viikkoa kaiken kansan tarkasteltavana pienine yksityiskohtineen.
Esineiden esillepääsy oli lavastajan työn tärkeimpiä tavoitteita: erilaiset telineet, seinät ulokkeineen, laatikot ja portaikot piti mitoittaa tarkasti sille varattuun paikkaan - tietenkin tonttujen, enkelien ja muiden nähtäville tuotavien esineiden ehdoilla. Työ vei vuosittain useita kuukausia ja sen pohjana oli tarkka suunnittelu, kuten yllä olevasta kuvasta käy ilmi.

IMG_5488_edited.jpg
IMG_5591_edited.jpg
IMG_5311_edited_edited kopio.jpg
IMG_5513_edited.jpg
IMG_5270_edited.jpg
IMG_5516_edited.jpg

Joulupukin linna oli viimeisiä haasteitani. Miehenä linna oli minulle sotalinna, jota näkemystä ohjaaja yritti kaikin keinoin johtaa rauhanomaisempaan suuntaan. 
Linna valmistui, kuten teatterimme rekvisiitta lähes aina, kierrätysmateriaaleista. Loppujen lopuksi olimme - ohjaaja ja minä - tyytyväisiä ja hyvin linna Willan suuressa ikkunassa täyttikin toiveemme, eli sen piti näkyä!

Välillä muovasin peikkoäidille kasvot.

linna1_edited.jpg

Maalaismaisemaa hallitseva joulupukin linna on hyvä näyte siitä, mitä pois heitettävästä tavarasta voi rakentaa: yksi torni on rakennettu roskalavalle heitetyistä puutarhalaatoista, toinen komean pihahumalamme oksista, kolmas pakkausrullasta, neljäs bambutabletista, katto taikinakulhosta, ikkunapuitteet hylätystä
matosta, tornit routamatosta, parveke  koristeltu joululahjapitseillä, linnanherran ja -rouvan Benita maalasi ja ompeli heille tyyliin sopivat sotisovat jne.

IMG_4735_edited.jpg
IMG_1258_edited.jpg
IMG_5330_edited.jpg

Kelomökit ja kammit veivät rakentajan milloin Saimaan rannalle keräämään kattomateriaaliksi kaisloja, milloin taas Lapin pikkuteiden varsille etsimään "roskapuuta", maasta löytyviä pieniä kelon oksia, naavaa ja ties mitä.

Jouluikkunat 15 (14 of 15).jpg
KOTA%201_edited.jpg
2P6A2633_edited.jpg
ENK%201_edited.jpg
ENK%202_edited.jpg

Lapin kota ennen ja jälkeen! Kota oli keskeinen katseenvangitsija Willan Gallerian ikkunoissa ja sen huipulle lasi- ja vanerityönä tekemäni lyhty sarvineen paloi valaisten kodan staaloasukit. 

Kun luovuimme isosta jättiläiskirkosta, tarvitsi iloinen enkelikuoro kestävän portaikon jotta kaikki pääsivät näytille - ja pääsiväthän ne! 

Copy of IMG_1496_edited.jpg
IMG_0854_edited.jpg

Vuosikausia kerätyt tontut, pikkueläimet ja erityisesti Benitan hellimät Staalot ja niiden Charlotan pikkuisille nuottiteilineille kirjoittamat nuotit toivat iloa katsojille (kuoronjohtaja vas.) ja muistuttivat Ruijasta (Finnmark) ja suomalaisesta ainutlaatuisesta alkuperäis-kansasta, saamelaisista uskomuksineen ja kädentaitoineen.

RITILIKK%C3%96%201_edited.jpg
2P6A2692_edited.jpg
IMG_1549_edited.jpg

Somistuksessa ratkaisevaan rooliin nousivat teatterin vanhat, monikäyttöiset, lukuisia kertoja eri värisiksi maalatut taustasermit. Monet muutkin ikkunasomistuksen tarvikkeet löytyivät teatterin varastoista. Tulihan noita pikkujuttujakin kerätyksi runsaan kymmenen vuoden aikana tuhansia ja taas tuhansia. Kirpputorit lähellä ja kaukana tulivat tutuiksi.

joulupaja4_edited_edited.jpg

Särmien tehtävä oli auttaa esineitä olemaan esillä, mutta jäädä itse piiloon.

VUORI%202_edited.jpg

Tässä särmit ovat saaneet päälleen tunturin lumet ja kallionkielekkeet kirkkoineen, taloineen ja asukkaineen.

IMG_1560_edited.jpg
Copy of Jouluikkunat 15 (10 of 15).jpg

Vanha uunipelti muuttui luistelijoiden jääkaukaloksi, kynttilänjaloista tuli valaisinpylväät ja lumiukko sai "jalkaansa" kukkakorista pelastetut luistimet. Suvi ei pystyttäessään ollut kovin tyytyväinen tulokseen, luistelija kun kaatui tuon tuosta.

Copy of Jouluikkunat 15 (2 of 15).jpg
IMG_1240_edited.jpg
IMG_2160_edited.jpg

Parin kuukauden ajan  testasimme esineitä paikoilleen yrityksen ja erehdyksen kautta. Rekvisitöörin pajaankaan ei tuona aikana juuri muuta mahtunut kuin ikkunasomis-tuksiin tarvittavia tavaroita, laatikoita, hirsirakennuksia, nuken päitä, paaluja, lautoja, pöytiä, penkkejä, erilaisia tarvikkeita ja työkaluja.

Korona-aika teki mahdolliseksi monia asioita, kuten Kytäjän kodin olohuoneen varaamisen jouluikkuna-pajaksi.
Ikkunoiden rakentelu tarjosi hyvää karanteeniajankulua. Aluksi näytti siltä että mistään ei tule mitään, mutta vähitellen kuva selkiytyi ja lattialle kerätyt moninaiset otukset ja esineet - kuten varastosta löytyneet itse tehdyt karhun tassut - alkoivat löytää paikkaansa. Mitä parasta koronapuuhastelua!

Jouluikkunat 12 (8 of 12).jpg

Tonttujen kotiluola vanerin taivutuksen ja oviaukon valmistumisen jälkeen ja lopullisessa käytössään.Ylimääräinen  pöntön pätkä kelpasi muuhun käyttöön
Kanto on oiva esimerkki teatterimme kierrätyksestä.  Alunperin lavastajamme Jalonen rakensi sen lastennäytelmää varten, nyt uudelleen sisustettuna se toimii tonttujen kotina.

Jouluikkunat 12 (1 of 12).jpg
Jouluikkunat 15 (3 of 15).jpg
Wautsi_edited.jpg
IMG_6027_edited.jpg

Benita Kivistö:: Miten ideat syntyvät

Käsikirjoitus- ja jouluikkunaideat syntyvät aika lailla samalla tavalla. Hyvänä esimerkkinä toimii kirjoittamani näytelmä Wautsi-rotasta. Olimme menossa. taas kerran Jäämerelle, Matkalla oli tullut tavaksi pysähtyä Saariselälle, Kaunispään laelle ihailemaan maisemia ja vähän verryttelemään. Lähdin siis tarpomaan tunturin rinnettä alas ja padam! siinä se oli, kymmenen senttiä läpimitaltaan oleva pyöreä vaneripalanen. Ilmiselvästi; rotankuljetuskärryn pyörä!

Käsikirjoituksen alku oli syntynyt ja matkallamme kirjoitin sen valmiiksi. Siitä syntyi ehkä kaikkien aikojen suosituin lastennäytelmämme. Kiikutin kotiin tullessamme vaneripalan lavastaja Aarno Jaloselle ja hän rakensi Wautsille rotankuljetuskärryn, jossa se tapaa istua lahjajuustoansa vahtien. 

Näin syntyi joulunäytelmä ja näin syntyvät myös jouluikkunat. Ideat ovat jossain pilvikanavissa ja putoavat sieltä syliini sopivan hetken tullen.

Kierrätystavaroita ja itse tehtyä

Jouluikkunoiden rakentamisen periaate on alusta asti ollut, että kaikki siinä käytetty rekvisiitta on kierrätettyä ja itse tehtyä. Ikkunoissa esiintyneet tontut, porot, enkelit ym. rekvisiitta on kulkenut mukanamme jo toistakymmentä vuotta. Hirsitalot ovat rekvisitöörin ideoista ja käsistä lähteneitä tuotteita.

Kuvassa peikkoäiti Maaru ja ja hänen poikansa Ordu ovat matkalla jouluillallisille, He kulkevat tutun korpimetsän läpi kotiluolaansa juhlavaatteissaan. Wautsi-rotta kulkee omassa rotankuljetuskärryssään. Se haluaa säästää paitsi lakattuja kynsiään myös häntäänsä vaurioitumasta metsän risuissa.

Peikot ja heidän asunsa ovat Hilkka Kauppisen ja allekirjoittaneen suunnittelemat ja valmistamat, mutta rekvisitöörimme Jaakko kantoi kortensa kekoon tekemällä Peikkoäiti Maarulle pään. Peikkopoika Ordun pää puolestaan on Hilkan taiteilema.

Ei puhettakaan, että korona olisi estänyt joulun tunnelmaa ja iloa, kun Kauppakeskus Willan Galleriaan rynnistivät joulun ilosanomaa tuomaan satumaiset enkelit, mystiset karvaotukset, tontut, Lapin kansa, sekä kruunupäinen Hallatar, kullalla ja hopealla vuorattuine garderoobeineen, poroineen, aarteineen, kruunuineen ja jalokivineen.

Lahjoja kalastavat pikkutontut, kuorossa laulavat staalot, susiluolan asukit ja seimen ympärille kokoontuneet enkelit – kaikki nämä ja monta muuta pientä yksityiskohtaa ihastuttivat Benita Kivistön suunnittelemissa ja kokoamissa Willan jouluikkunoissa 5.12.2020–6.1.2021.

Päivitetty 7.6.23 Hossa b & j
  • KulkuriTeatterin FB
bottom of page