top of page
Metsätapahtuma (70 of 215).jpg

Metsien 

 kätköistä

Kantaesitys 25.10.2014 Hyvinkääsalissa

käsikirjoitus, ohjaus, dramatisointi Benita Kivistö

"Tervetuloa  muistelemaan aikoja jolloin puhelinlangat vonkuivat tuulessa, niittokone raksutti pellolla ja heinä nostettiin seipäille, metsä merkitsi muutakin kuin rahaa. Matti Klingen sanoin: Suomalainen muistuttaa sadun lasta, jolle jäi koko elämäksi olkaan joutsenen siipi. Tänä iltana näette seitsemän teatteriesitystä, lyhyttä katkelmaa vanhoista mustavalkoisista Suomi-Filmi klassikoista. Kaikissa niissä on luonnolla ja metsällä oma tärkeä roolinsa. 

 Benita Kivistö

Metsätapahtuma (104 of 215).jpg
Metsätapahtuma (77 of 215).jpg

Salmeluksen Siljana - Hanna Tarkiainen

SAM_1543 kopio.jpg

Frans Emil Sillanpää

Salmeluksen Silja

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

Hämeenkyröläinen piikatyttö Silja joutui isän kuoleman jälkeen piiaksi eri taloihin. Monien vaikeiden vaiheiden jälkeen hän päätyy ison talon sisäpiiaksi. Siellä hän kohtaa rakkauden, kokee täyttymyksen, mutta myös syvän pettymyksen.

Kierikan saunakamarissa Siljan nuori elämä päättyy suvisena sunnuntaiaamuna. . Sillanpään tarinaan liittyy voimakkaita luontokuvia; kesäisiä idyllejä, syyssateita, ahdistavia, lohduttomia talvitunnelmia.

Metsätapahtuma (113 of 215).jpg

Salmeluksen Silja ja  Armas, Rantoon kesävieras – Jarno Hannula

Janne - Markku Nieminen, Maijan äiti - Tiina Kinnunen, Maijan isä - Jyrki Lilleberg, Kala-Erker, Jannen isä - Samuli Piela.

Metsätapahtuma (133 of 215).jpg

SILJA – NUORENA NUKKUNUT 1939

käsikirjoitus Juha Nevalainen, perustuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen romaaniin vuodelta 1939
sävellys George de Godzinsky
ohjaus Jack Witikka

Mikkola, isäntämies - Sakari Kajosaari, Serafia, ikäneito – Auli Hyyrynen, Aukusta, ikäneito – Marju Kettunen

Metsätapahtuma (108 of 215).jpg
Metsätapahtuma (120 of 215).jpg

Katariina, muonamiehen tytär – Charlotta Kivistö
Gustav von Armborg, kreivi – Aki Korpela
Yvonne von Armborg, kreivitär – Auli Hyyrynen

SAM_1569_edited.jpg

Kaarina Viitainoja

Salmeluksen Silja ja Cecilia, Rantoon kesävieras – Charlotta Kivistö.

Katariina ja Munkkiniemen kreivi

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

Kevätyö hengittää syvään. Hiirenkorvalla olevat puut Munkkiniemen kartanon uhkeassa puutarhassa, vain kivenheiton matkan päässä Helsingistä, värisevät lempeän kevätyön syleilyssä. On hiiskumattoman hiljaista kaikkialla. Koko kartano nukkuu. Niin voisi luulla, mutta Munkkiniemen kartanon valtiatar, vanha armo, kreivitär Yvonne von Armborg valvoo huoneessaan ikkuna auki ja kuuntelee...

AE3Z1146.jpg

KATARIINA JA MUNKKINIEMEN KREIVI 1943
käsikirjoitus Nisse Hirn, perustuu Kaarina Viitainojan romaaniin
sävellys Nils-Eric Fougstedt
ohjaus Ossi Elstelä

Metsätapahtuma (114 of 215).jpg

Zacharias Topelius

Kulkurin valssi

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

Neuvokas köyhä kulkuri osoittautui rikkaaksi kartanon pojaksi, joka kulkuriksi pukeutuneena sai rakastamaltaan naiselta vastarakkautta sen sijaan, että olisi nainut säätynsä mukaisesti ja tyytynyt haaleaan tunteeseen ja ennalta arvattuun elämään.

Tässäkin elokuvassa on luonnolla merkittävä rooli. Kulkuri ei viihtynyt linnoissa eikä saleissa vaan kaipasi metsän syliin, pois tekopyhästä elämästä, jossa sydäm on kylmä kuin jää! Maantielle ja vapauteen hän halusi ja sinne hän myös lähti!

Metsätapahtuma (117 of 215).jpg
SAM_1562 kopio.jpg

KULKURIN VALSSI
perustuu Zacharias Topeliuksen romaaniin Linnaisten vihreä kamari vuodelta 1859.

Kulkurin valssin kuuluisimman elokuvaversion on käsikirjoittanut Mika Waltari, sävellykset ovat George de Godzinskyn ja ohjaus Toivo Särkän.
Toisen Kulkurin valssin elokuvakäsikirjoituksen on tehnyt Usko Hurmerinta, säveltäjänä oli Felix Krohn ja ohjaajana Valentin Vaala.

RINGA von LITTOW. Linnaisten kartanon  perijä Marke Eiristö
KAARLE LITHAU, arkkitehti
Tuomo Tikkanen

EUSEBIUS WINTERLOO,  kapteeni
Aki Korpela

KARL SIGISMUND von  LITTOW, patriarkka
Sakari Kajosaari

Metsätapahtuma (119 of 215).jpg
Metsätapahtuma (71 of 215).jpg

Tukkijoella sopii hienosti teemamme, sillä vielä niitä honkia humisee täällä Hyvinkäälläkin. Tukkijoella voitte nauttia paitsi kulkurinaisista myös teatterimme komeasta mieskaartista.

Teuvo Pakkala

Tukkijoella

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

On tapahtunut niin kuin aina hyvissä kirjoissa: he saivat toisensa. Ja voidaan lopuksi kirjoittaa: Heidän ilonsa oli kuin lintujen laulua keväisessä metsässä ja heidän onnensa kuin pilven päivänpuoleinen ranta. Rakkaus pysyy aina uutena, niin kauan kuin honkia metsissä humisee.

SAM_1547.JPG
Metsätapahtuma (123 of 215).jpg
Metsätapahtuma (121 of 215).jpg
Metsätapahtuma (127 of 215).jpg

Katri, Pietolan talon ainoa perijä - Hanna Tarkiainen.

Tolari, vanha tukkijätkä syytingillä – Jarno Hannula

 Huotari, tukkipoika - Harri Wilén

Metsätapahtuma (126 of 215).jpg
Metsätapahtuma (128 of 215).jpg
Metsätapahtuma (124 of 215).jpg

Anni, kylän tyttöjä - Marke Eiristö
Huotari, tukkipoika - Harri Wilén.

Maija, ikäneito - Anne Pietiläinen, Tolari, tukkijätkä – Jarno Hannula

Vielä niitä honkia humisee...

Metsätapahtuma (130 of 215).jpg

TUKKIJOELLA 2014 NÄYTELMÄ 1899

perustuu Teuvo Pakkalan romaaniin Tukkijoella
dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö
musiikki Charlotta Kivistö
 

SAM_1591 kopio.jpg
Metsätapahtuma (215 of 215).jpg

Maailman vanhinta ammattia harjoittavalle naiselle on annettu toinen toistaan halventavia nimiä, häntä on syrjitty ja syljetty, joitakin vuosikymmeniä sitten häntä ei kelpuutettu kirkkoon, hän ei saanut kulkea lapsineen päiväsaikaan kadulla, jotteivät hyväosaisten lapset saisi huonoja vaikutteita.

Violankatu, Hki 55

musiikin sävelllys, johto ja esitys Charlotta Kivistö

käsikirjoitus, dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

SAM_1597_edited.jpg
Metsätapahtuma (131 of 215).jpg

Violankatu, Helsinki 55 on ohjaajamme Benita Kivistön kirjoittama näytelmä, joka perustuu hänen isoisänsä kertomuksiin ”Violankadun tytöistä” niin kuin isoisä heitä kutsui. Vielä vanhanakin hän muisteli heitä lämpimästi; miten ystävällisiä he olivat olleet Sörkan pikkulapsille, miten hyvältä he olivat tuoksuneet ja miten heidän namuja ojentavat pienet kätensä olivat olleet mustien pitsikäsineiden peittämät.
 

Tervetuloa katsomaan mitä tapahtui ennen ja jälkeen sotien, eräänä lämpimänä kuutamoisena elokuun yönä pienellä laitakaupungin kadunpätkällä.

Metsätapahtuma (89 of 215).jpg

Anni Blomqvistin romaanissa Tie Myrskyluodolle. saa METSÄ-aiheemme aivan erikoisen  merkityksen. Janne ja Maija asuivat ulkosaariston luodolla, jossa puita ei kasvanut muutamia leppiä ja tuomia lukuun ottamatta. Kaikki tarvittava puutavara oli tuotava mantereelta jäitä pitkin. Vaikeuksista huolimatta Myrskyluoto oli Maijan ja Jannen paratiisi. 

Jussi Helminen

Myrskyluodon Maija

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

IMG_3303 kopio.jpg

Blomqvist kirjoittaa romaanissaan, kuinka saarta reunustavat vaahtona kukkivat tuomet, lahden toisella puolella kohoava synkkä vuori ja pienet lehtipuut saivat Maijan huokaamaan, ettei ole koskaan elämässä nähnyt niin paljon kauneutta yhdellä kertaa. Luonto hurmasi Maijan ja Jannen.

Jannen toivomus toteutui, aamulla paistoi päivä ja monena aamuna senkin jälkeen. Mutta yhtä monena meri vaahtosi kuin vimmattu, jäät iskivät kumahtaen rantakallioihin, valittivat äänekkäästi ennen kuin antautuivat kesäisten aaltojen syliin. Högbergillä, kallion korkeimmalla kohdalla Maija oli lukuisia kertoja tähystänyt Jannea mereltä kotiin, sieltä hän oli juossut sydän särkyneenä alas rantaan nostamaan hukkuneen lapsensa ruumiin rantakalliolle.

Metsätapahtuma (87 of 215).jpg
IMG_3304 kopio.jpg

Armoton meri vei myös Jannen, Maijan rakkaan elämänkumppanin. Elämä oli kovaa, se koetteli Myrskyluodolla eläviä katkeamispisteeseen saakka. Mutta Maija ei katkennut. Hän jatkoi elämäänsä yksin Myrskyluodolla, opetteli kalastamaan ja purjehtimaan ja elättämään perheensä. Kun voimat eivät enää riittäneet, hän muutti mantereelle; mutta sydämessään hän eli elämänsä loppuun asti Jannensa kanssa Myrskyluodolla.

MYRSKYLUODON MAIJA 1974
laulunäytelmän kirjoittanut ja sovittanut Jussi Helminen, perustuu Anni Blomqvistin romaanisarjaan vuosilta 1968 -1975
sävellys Matti Puurtinen
ohjaus Åke Lindman

SAM_1619_edited.jpg
Metsätapahtuma (140 of 215).jpg

Vasemmalta Lunkvisti, kertoja ja merirosvo - Harri Wilén, Lipposlaine, merirosvo - Samuli Piela, Pikkupihti, merirosvo - Anni Eiristö, Ruutolhvi, merirosvo - Aki Korpela

Me päätämme yhteisen iltamme Suomen kansan ehkä rakastetuimpaan näytelmään. Se kertoo kartanon pojasta, jonka rakastettu – Erkylän Helena – naitettiin Vuomalan patruunalle vastoin tahtoaan. Roope ei kestänyt menetystä, vaan lähti merirosvolaivan kapteeniksi. Meidän versiossamme Rosvo Roope jää purjehtimaan merelle toisin kuin tutussa laulussa, jossa Roope saa palkkansa ja on nyt Suomessa jossain jokivarressa lossivahtina. Mutta se on ihan toinen tarina se!

Joel Laikka, H. Lemi, Filmikynä

ROSVO ROOPE

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö

Metsään kätköistä poistumme Rosvo Roopen tahtiin, ajasta jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Eikä mitä tahansa puuta, vaan kauan kasvanutta, vahvaa  puuta. Vanhimmat yhä seilaavat laivat ovat 1800-luvun puolestavälistä ja niitä on vesillä vielä kymmenkunta. Tuon ajan laivat tehtiin männystä, sisävesillä harvemmin kuusesta. Kaaret olivat katajaa, mutta meren saaristossa käytettiin saarnipuuta kaariin. Sitä oli varmasti käytetty myös Rosvo Roopen uljaaseen Kulkuri-laivaan, joka juuri nyt on lähdössä purjehtimaan tyrskyjä päin kohti uusia seikkailuja.

Rosvo Roope, julma ryöväri - Arto Vedenpää

Metsätapahtuma (145 of 215).jpg
SAM_1617_edited.jpg

Rosvo Roopen myötä sekä KulkuriTeatteri että Naiskuoro Solina haluavat kiittää teitä hyvä yleisö tästä illasta ja toivottaa teille oikein hyvää kotimatkaa. Ajakaahan varovasti ja pitäkää toisistanne huolta.

ROSVO ROOPE 1931

käsikirjoitus Joel Laikka, H. Lemi, Filmikynä, perustuu Rafael Ramstedtin laulelmaan ”Balladi Rosvo Roopesta”
sävellys George de Godzinsky
ohjaus Hannu Leminen

SAM_1621 kopio.jpg
metsa_pieni kopio.jpg

METSIEN KÄTKÖISTÄ - TEKIJÄT

DRAMATISOINTI JA OHJAUS Benita Kivistö
MUSIIKIN SÄVELLYS, SOVITUS JA JOHTO Charlotta Kivistö
KULKURIORKESTERI Charlotta Kivistö viulu ja piano, Meelis Milli viulu, Paula Nurminen alttoviulu, Jenni Witick sello
NAISKUORO SOLINA Sonja Hyvönen, Satu Kontiainen, Irmeli Lignell, Katariina Luumi, Päivi Maunula, Minna Ranki, Viivi Virtanen
PUKUSUUNNITTELU Benita Kivistö
PUKUJEN TOTEUTUS Anni Eiristö, Hilkka Kauppinen, Benita Kivistö
KAMPAUKSET JA MASKEERAUS Suvi Pietilä, Charlotta Kivistö
VALO- JA ÄÄNISUUNNITTELU Hyvinkääsali
PUKIJAT Terttu Asikainen, Helka Pietilä
NÄYTTÄMÖMIEHET Juhani Kataja, Juha Tuomi
 
TANSSIKOREOGRAFIAT
mestaritanssija Antti Savilampi
tanssitaiteilija Maria Hostikka
tanssitaiteilija, koreografi Favela Vera Ortiz
 
LAVASTEET Jaakko Kivistö ja Aarno Jalonen
TARPEISTO JA REKVISIITAT Jaakko Kivistö ja Esko Asikainen
MYRSKYLUODON VENE veneveistäjä Tuomo Tikkanen
VALOKUVAT Risto Kinnunen, Krista Jännäri, Hanna Tarkiainen, Matti Lampinen, Kulkurit
ESITE Kuvitelmia/Hanna Tarkiainen 

Metsätapahtuma (144 of 215).jpg

Merirosvon ura aloitetaan jo varhain., kuten kuvasta näkyy. Pikkukulkkurit Martta Korpela ja Eevi Kivelä.

Päivitetty 5.5.23 b

bottom of page