top of page
AE3Z6720.jpg
SydänLOGO.PNG
Hämppy2.jpeg
B.Kivistö - A.Lahtinen - L.K. Lehto - O.Myrsky

KYLILLÄ KUULTUA - merirosvonäytelmä

Kantaesitys 8.2.-20 Hyvinkääsali

KulkuriTeatteri tarjosi yleisölleen taas erikoista ja ainutlaatuista: näytelmän, joka oli kirjoitettu ja jonka musiikkia oli sävelletty varta vasten 30-vuotisjuhlaa viettävälle teatterillemme.
Näytelmä oli lystikäs  kertomus Hyvinkään seitsemästä kylästä. Historia ja nykypäivä sekoittuvat toisiinsa humoristisessa kerronnassa ja kohtaukset liittyvät toisiinsa vaihtelevin tanssi- ja laulunumeroin.

Näytelmässä pohdittiin ihmisen ikiaikaista kaipuuta rikkauteen. Mitä jos tielle sattuisi Sampo, kultamunia muniva kana tai kultaomenia kasvattava omenapuu? Entä jos voittaisi lotossa päävoiton tai arpajaisissa tukun rahaa? Aarteen metsästys on hupia, mutta joskus totisinta totta. Toisiko aarre tullessaan ikuisen onnen vai veisikö löytäjänsä turmioon? Entä onko aarretta loppujen lopuksi olemassakaan? Tai voisiko se kenties olla elämä itse kaikkine rikkauksineen? Totuuden tiesivät viisaat hämähäkit, mutta pitivät sen salaisuutenaan. Kuvassa Hymy-hämähäkki (Carita Lehto).

Näytelmässä fakta ja fiktio lyövät kättä sovinnollisesti. Professori Anu Lahtinen kirjoitti fiktiivisista Ridasjärven merirosvoista, mutta tarinaan liittyy historiallisia pikkufaktoja, kuten esimerkiksi Mastosuo, joka on kartalla edelleenkin ja jonne voisi helposti kuvitella upotetun laivoja, joiden mastot yhä törröttävät suosta.

 
Olli Myrskyn merirosvotarinat ja -leikit olivat jo pitkään innostaneet ohjaajaa ja saaneet hänet pikkuhiljaa haaveilemaan kunnon merirosvotarinasta. Valitettavasti kymmeneen minuuttiin ei kokonaisa merirosvotarinaa saa sisällytettyä, mutta ehkäpä kulkurit joskus merirosvonäytelmän vielä tekevät. 

AE3Z6699.jpg

Säyseä, mutta kovaotteinen kapteeni (Jarno Hannula) rosvoineen (vas. Janne Vaittinen, Samuli Piela, Juha Tuomi ja Harri Wilén) törmäsi Ridasjärven maankuuluihin merirosvoihin (Marke Eiristö, Marju Kettunen ja Suvi Pietilä), jotka etsivät Ridasjärven Mastosuohon upotettua aarretta. Ritasin merirosvojen mielestä aarre kuului heille! Mitä siitä muuta voisi syntyäkään kuin kunnon merirosvotaistelu. Miten siinä sitten kävikään!

Ridasjärven maankuulut merirosvot vasemmalta seisomassa Samilja (Marja-Liisa Hilander-Tereska), merirosvokapteeni Sipi Eerikinpoika (Jarno Hannula), Kiliana (Carita Lehto), Heripert (Janne Vaittinen), Potensia (Suvi Pietilä), edessä vas. merirosvokapteeni Alvilda (Marke Eiristö), Saalemi (Juha Tuomi), Astrilli (Marju Kettunen), Pasilius (Samuli Piela) ja Susius (Harri Wilén).

Jussunda Joutsen (Miina Nieminen) ja Kaukasten noita Kissapökkö (Auli Hyyrynen) tapasivat toisensa joutsenen muuttomatkalla.

Joutsen 2.jpg
AE3Z6570.jpg
AE3Z5577.jpg

Lahja ja Lemmitty Leppäkerttu viettivät kesäpäiviä lokoisasti milloin pyydystellen kirvoja Knehtilän luomupelloilta tai siemaillen hunajateetä vanhan navetan aidalla. Toisinaan sinisiä ajatuksia syntyi ravintola Neilikan terassilla mansikkapirtelöä naukkaillen. Tässä kuvassa he pörräävät Hyvinkään torilla. Matkalla levähdettiin kapteeni Sipi Eerikinpojan laivan mastossa.

AE3Z6767_edited_edited.jpg

Ridasjärven hyvät merirosvot huolehtivat kalastuksesta, jakoivat maaoikeuksia, pitivät torikauppaa, valvoivat kylän liikennettä muuallakin kuin järvessä. Kapteenina oli säyseä, mutta luja kraatari Sipi Eerikinpoika (Jarno Hannula), muut vasemmalta kengittäjä Pasilius (Samuli Piela), seppä Heripert (Janne Vaittinen), kalastajat Saalemi (Juha Tuomi) ja Susius (Harri Wilén). 

RIDASJÄRVI

IMG_8888.JPG
20200209142805_IMG_8090_edited.jpg
Vedenneidot_edited.jpg
20200209143823_IMG_8094.jpg

Veden väkeä Ridasjärvessä: Veden haltijat Ikuturso (Arttu Immonen) ja Näkki (Sakari Kajosaari) vedenneito Fedoria  (Anna-Stiina Pouta) ja lammen neiti Walva (Eevi Kivelä). 

Jartsan%20laiva%20ja%206h_edited.jpg

Kylän naiset kävivät kalassa tai muuten vain rookasivat raitilla. Kylän rauha rikkoontui vain, kun kapteeni Alvilda ryhtyi taistelemaan Sipi Eerikinpojan johtamien Ridasjärven merirosvojen kanssa, muuten oli hiljaista ja rauhallista, vai oliko?

KAUKAS

Muistitikulta%20053_edited.jpg
heget.jpg

Kaukasten kylän rauhaa ei häirinnyt kuin kosken pauhu. Mitä nyt joskus täyden kuun aikaan noita Kissapökkö taikoi linnansa näkyväksi ja sai rauhalliset kaukaslaiset hieromaan silmiään. He luulivat näkevänsä vanutehtaan paikalla linnan torneineen. Kukaan ei kuitenkaan sanonut mitään ääneen, vaan jatkoivat elämäänsä kuin ei mitään olisi tapahtunut. Kissapökkkö sai rauhassa lempiratsunsa ja tonttuinensa etsiä aaretta, tanssia, pelata ja tehdä kepposia.

Tontut%202_edited.jpg

Kuvissa Kissapökkö, tonttujen Näverrys (Samuli Piela), Taikarova (Sakari Kajosaari), Supru (Aki Korpela) ja Nirkko (Harri Wilén) kanssa. Lähikuva Suprusta ja Taikarovasta. Laivallaan kapteeni Alvilda miehistöineen yrittää Vantaanjokea pitkin Kaukasiin, mutta koski estää. Eivät edes vedenneito Fedoria  (Anna-Stiina Pouta) ja lammen neiti Walva (Eevi Kivelä) pysty - tai halua - auttaa.

IMG_8915%20(9)_edited.jpg

KYTÄJÄ

Hiirien tanssi 3.jpg

Kartanon viljamakasiinissa asustavien hiirien (Marke Eiristö ja Juha Tuomi) aika kuluu golf-kentällä pallojen koloissa kylpien ja polkkaa tanssien. Kesällä on niin lystiä olla ulkona!

20200209153553_IMG_8120.jpg

Kittelän Matti (Arttu Immonen) ja Kalle (Samuli Piela) pistäytyvät välillä kylässä, ja silloin meteli täyttää metsän.

20200209153312_IMG_8113_edited.jpg
Hortensia%20H%C3%A4rk%C3%A4%20kedolla%20

Juliaanan torpassa asustelee Herkko Härkä (Markku Nieminen), Impi Sika (Hilkka Kauppinen) ja Ropi Koira (Janne Vaittinen). Yhdessä Aamu kanan (Marja-Liisa Hilander-Tereska)kanssa he nauttivat pikkuherkuista joita Juliaana (Auli Hyyrynen) heille tarjoilee. 

Susit_levynkansi_kuva_Teemu_Heikkil%25C3

Kytäjän ikiaikaisia korpia hallitsevat sudet, jotka pitävät itsensä kunnossa harrastamalla porrastreenejä ja kiipeämällä pystysuoria seinämiä ylös johtajansa Sabinan (Suvi Pietilä) höykyttämänä. Salu (Jarno Hannula) Sulo (Harri Wilén) ja Sulamit (Marju Kettunen) osaavat antaa arvoa kiinteille pakaroille. Mielikki Metsänemäntä (Carita Lehto) huhuilee Kytäjän korpeen metsän tuoksua.

IMG_8906_edited.jpg
PIC00025_edited.jpg

PALOPURO

Palopuron luomupellot houkuttelivat Lahja Leppäkertun (Charlotta Kivistö) ja Lemmitty Leppäkertun (Markku Nieminen) kirvojen hakuun ja istuskelemaan Ravintola Neilikan ja Knehtilän navetan terassille nauttimaan kesästä. Kaukasten Noita Kissapökkö (Auli Hyyrynen) lensi matkalla kotiinsa Kaukasten linnaan mieluusti kauniin maalaismaisemaisen Palopuron yli.

PIC00030_edited.jpg

Sigfrid Kyy (Martta Korpela) asusteli sukuineen peltoja reunustavien metsien laidoilla pohtien syntyjä syviä. Sigfrid Kyyllä oli erityisen suurena kiinnostuksen kohteena Sunniva Sammakko (Miina Nieminen) ja aarre, jonka olinpaikan se luuli tietävänsä. Lemmitty ja Lahja olisivat mieluusti kuulleet sen. Hymy (Carita Lehto) ja Hämy (Marja-Liisa Hilander-Tereska) Hämähäkki tiesivät aarteen kätköpaikan, mutta pitivät sen visusti salassa.

20200209144908_IMG_8102_edited.jpg
h%25C3%25A4myt_edited_edited.jpg
fUSILLI.jpg

YLENTOLA-AHDENKALLIO

Ahdenkallio-Ylentola on Fusilli Fasaanin (Samuli Piela) valtakuntaa. Fusilli tepastelee koreana etsiskellen tyttöystävää kesäksi. Välillä se päästelee valloilleen kauniin lauluäänensä, jota se ei milloinkaan väsy ihailemasta. Myyrä Jopirötti (Terhi Korpela) on myös sydämensä kyllyydestä ihastunut kylään. Mehuaseman ympärillä riittää nimittäin ruokaa niin paljon kuin syödä jaksaa. Omenanraadot eivät lopu, vaikka ne jaetaan kristillisesti tasan Konkero Karhun (Arttu Immonen) kanssa.  Päivät kuluvat rauhallisesti ja sydämet pysyvät kunnossa.

image3.jpeg

NOPPO

IMG_8963.JPG

Englantilaiset lakukonvehdit retkeilivät Suomessa ja joutuivat tekemään pakkolaskun Noppoon. Siitä alkoivat ongelmat. Mihin voi matkustaa jos Helsinkiin ja Hämeenlinnaan on täsmälleen yhtä monta kilometriä. Järkkyä! Mahdotonta! Joten he sävelsivät ja tanssivat englantilaisen lakutanssin A LA NOPPO. Vas. Miina Nieminen, Anna-Stiina Pouta, Aino Reetta Tulkki, Martta Korpela ja Eevi Kivelä  

Karkit.jpg

USMI

Argentum%20(2)_edited.jpg

Hyvinkään Hopeavuoren kuiluissa vietetään hemamorfisen ajan päätteeksi kuilujuhlaa, jolloin kaikki hopeapylväät ja puolijalokivet antavat juhlallisen kuilulupauksen kuninkaalleen Argentumille (Arttu Immonen) kuningatar Caratian (Auli Hyyrynen) johdolla. Upean kuilutanssin koreografian teki ja ohjasi Osku Heiskanen.

Hopeat_edited.jpg
Copy%20of%20Haamuorkka_edited.jpg

Haamuorkesteria johti Charlotta Kivistö, joka soitti orkassa koskettimia ja viulua, muut huhuilijat Sami Kujala ukulelebasso, Mertsi Tuomainen loota, Pasi Jääskeläinen-Pertti Salovaara kitara ja laulu.

Haamuorkka%2020_edited.jpg

Sivun kuvat: Teemu Heikkilä ja kulkurit

Päivitetty 21.1.23 b
bottom of page