SydänLOGO.PNG

KulkuriTeatteri tarjosi yleisölleen taas erikoista ja ainutlaatuista: näytelmän, joka oli kirjoitettu ja jonka musiikkia oli sävelletty varta vasten 30-vuotisjuhlaa viettävälle teatterillemme.
Näytelmä oli lystikäs  kertomus Hyvinkään seitsemästä kylästä. Historia ja nykypäivä sekoittuvat toisiinsa humoristisessa kerronnassa ja kohtaukset liittyvät toisiinsa vaihtelevin tanssi- ja laulunumeroin.

AE3Z6699.jpg

KYLILLÄ KUULTUA -
tarinoita kaupungin laitamilta

Kantaesitys 8.2.-20 Hyvinkääsali

B.Kivistö - A.Lahtinen - L.K. Lehto - O.Myrsky

Näytelmässä pohdittiin ihmisen ikiaikaista kaipuuta rikkauteen. Mitä jos tielle sattuisi Sampo, kultamunia muniva kana tai kultaomenia kasvattava omenapuu? Entä jos voittaisi lotossa päävoiton tai arpajaisissa tukun rahaa? Aarteen metsästys on hupia, mutta joskus totisinta totta. Toisiko aarre tullessaan ikuisen onnen vai veisikö löytäjänsä turmioon? Entä onko aarretta loppujen lopuksi olemassakaan? Tai voisiko se kenties olla elämä itse kaikkine rikkauksineen? Totuuden tiesivät viisaat hämähäkit, mutta pitivät sen salaisuutenaan. Kuvassa Hymy-hämähäkki (Carita Lehto).

Ridasjärven maankuulut merirosvot purjehtivat Rosvo Roopen tyttären kapteeni Alvildan johdolla etsimään aarretta Mastosuosta. Naiset oliva pukeutuneet upeisiin ryöstämiinsä koruihin ja asuihin ja vaikka olivat taitavia purjehtijoita, eksyivät Ridasjärvelle Mastosuon sijaan. Järvellä he törmäsivät Ridasjärven valtiaisiin Sipi Eerikinpojan johtamiin merirosvoihin. Aluksi ei tapaaminen näyttänyt onnistuvan, mutta merirosvokaan ei voi rakkauden taudille mitään.  Vasemmalta seisomassa Samilja (Marja-Liisa Hilander-Tereska), merirosvokapteeni Sipi Eerikinpoika (Jarno Hannula), Kiliana (Carita Lehto), Heripert (Janne Vaittinen), Potensia (Suvi Pietilä), edessä vas. merirosvokapteeni Alvilda (Marke Eiristö), Saalemi (Juha Tuomi), Astrilli (Marju Kettunen), Pasilius (Samuli Piela) ja Susius (Harri Wilén).

Ridasjärven hyvät merirosvot huolehtivat kalastuksesta, jakoivat maaoikeuksia, pitivät torikauppaa, valvoivat kylän liikennettä muuallakin kuin järvessä. Kapteenina oli säyseä, mutta luja kraatari Sipi Eerikinpoika (Jarno Hannula), muut vasemmalta kengittäjä Pasilius (Samuli Piela), seppä Heripert (Janne Vaittinen), kalastajat Saalemi (Juha Tuomi) ja Susius (Harri Wilén). 

Lahja ja Lemmitty Leppäkerttu viettivät kesäpäiviä lokoisasti milloin pyydystellen kirvoja Knehtilän luomupelloilta tai siemaillen hunajateetä vanhan navetan aidalla. Toisinaan sinisiä ajatuksia syntyi ravintola Neilikan terassilla mansikkapirtelöä naukkaillen. Tässä kuvassa he pörräävät Hyvinkään torilla tervehtimässä sukulaisiaan. Matkalla levähdettiin kapteeni Sipi Eerikinpojan laivan mastossa.

Näytelmässä fakta ja fiktio lyövät kättä sovinnollisesti. Professori Anu Lahtinen kirjoitti fiktiivisista Ridasjärven merirosvoista, mutta tarinaan liittyy historiallisia pikkufaktoja, kuten esimerkiksi Mastosuo, joka on kartalla edelleenkin ja jonne voisi helposti kuvitella upotetun laivoja, joiden mastot yhä törröttävät suosta.
 
Olli Myrskyn merirosvotarinat ja -leikit olivat jo pitkään innostaneet ohjaajaa ja saaneet hänet pikkuhiljaa haaveilemaan kunnon merirosvotarinasta. Valitettavasti kymmeneen minuuttiin ei kokonaisa merirosvotarinaa saa sisällytettyä, mutta ehkäpä kulkurit joskus merirosvonäytelmän vielä tekevät. 
 
Ollin tarinoissa krokotiilin tai meritaistelun kynsiin joutuneet merirosvopolot pelasti aina soutuveneellä paikalle kiirehtinyt pelastajamerirosvo, äiti. Mikä ihana ajatus ja miten totta se lieneekään useimmiten.

Jussunda Joutsen (Miina Nieminen) lensi muuttomatkallaan kaupungin yli. "Haluan vielä kerran lentää Hyvinkään yli, nähdä kaikki kauniit kylät, pellot. järvet ja metsät. Painan ne sydämeeni ja muistelen niitä, kun olen kaukana täältä". Kaukasten noita Kissapökkö (Auli Hyyrynen) hyvästeli Jussunda Joutsenen ja palasi sitten linnaansa, jonka hän oli naamioinut Wanhaksi Villatehtaaksi. Siellä häntä odottivat Wautsi Rotta, sopiva ilmanala loitsuille, puhumattakaan kaikista ihanista tontuista. 

RIDASJÄRVI

20200209142805_IMG_8090_edited.jpg

Kylän naiset kävivät kalassa tai muuten vain rookasivat raitilla. Kylän rauha rikkoontui vain, kun kapteeni Alvilda ryhtyi taistelemaan Sipi Eerikinpojan johtamien Ridasjärven merirosvojen kanssa, muuten oli hiljaista ja rauhallista, vai oliko?

Veden väkeä Ridasjärvessä: Veden haltijat Ikuturso (Arttu Immonen) ja Näkki (Sakari Kajosaari) vedenneito Fedoria  (Anna-Stiina Pouta) ja lammen neiti Walva (Eevi Kivelä). 

KAUKAS

Kaukasten kylän rauhaa ei häirinnyt kuin kosken pauhu. Mitä nyt joskus täyden kuun aikaan noita Kissapökkö taikoi linnansa näkyväksi ja sai rauhalliset kaukaslaiset hieromaan silmiään. He luulivat näkevänsä vanutehtaan paikalla linnan torneineen. Kukaan ei kuitenkaan sanonut mitään ääneen, vaan jatkoivat elämäänsä kuin ei mitään olisi tapahtunut. Kissapökkkö sai rauhassa lempiratsunsa ja tonttuinensa etsiä aaretta, tanssia, pelata ja tehdä kepposia.

Kuvissa Kissapökkö, tonttujen Näverrys (Samuli Piela), Taikarova (Sakari Kajosaari), Supru (Aki Korpela) ja Nirkko (Harri Wilén) kanssa. Lähikuva Suprusta ja Taikarovasta. Laivallaan kapteeni Alvilda miehistöineen yrittää Vantaanjokea pitkin Kaukasiin, mutta koski estää. Eivät edes vedenneito Fedoria  (Anna-Stiina Pouta) ja lammen neiti Walva (Eevi Kivelä) pysty - tai halua - auttaa.

KYTÄJÄ

Kartanon viljamakasiinissa asustavien hiirien (Marke Eiristö ja Juha Tuomi) aika kuluu golf-kentällä pallojen koloissa kylpien ja polkkaa tanssien. Kesällä on niin lystiä olla ulkona!

Kittelän Matti (Arttu Immonen) ja Kalle (Samuli Piela) pistäytyvät välillä kylässä, ja silloin meteli täyttää metsän.

Juliaanan torpassa asustelee Herkko Härkä (Markku Nieminen), Impi Sika (Hilkka Kauppinen) ja Ropi Koira (Janne Vaittinen). Yhdessä Aamu kanan (Marja-Liisa Hilander-Tereska)kanssa he nauttivat pikkuherkuista joita Juliaana (Auli Hyyrynen) heille tarjoilee. 

Kytäjän ikiaikaisia korpia hallitsevat sudet, jotka pitävät itsensä kunnossa harrastamalla porrastreenejä ja kiipeämällä pystysuoria seinämiä ylös johtajansa Sabinan (Suvi Pietilä) höykyttämänä. Salu (Jarno Hannula) Sulo (Harri Wilén) ja Sulamit (Marju Kettunen) osaavat antaa arvoa kiinteille pakaroille. Mielikki Metsänemäntä (Carita Lehto) huhuilee Kytäjän korpeen metsän tuoksua.

PIC00025_edited.jpg

PALOPURO

Palopuron luomupellot houkuttelivat Lahja Leppäkertun (Charlotta Kivistö) ja Lemmitty Leppäkertun (Markku Nieminen) kirvojen hakuun ja istuskelemaan Ravintola Neilikan ja Knehtilän navetan terassille nauttimaan kesästä. Kaukasten Noita Kissapökkö (Auli Hyyrynen) lensi matkalla kotiinsa Kaukasten linnaan mieluusti kauniin maalaismaisemaisen Palopuron yli.

Sigfrid Kyy (Martta Korpela) asusteli sukuineen peltoja reunustavien metsien laidoilla pohtien syntyjä syviä. Sigfrid Kyyllä oli erityisen suurena kiinnostuksen kohteena Sunniva Sammakko (Miina Nieminen) ja aarre, jonka olinpaikan se luuli tietävänsä. Lemmitty ja Lahja olisivat mieluusti kuulleet sen. Hymy (Carita Lehto) ja Hämy (Marja-Liisa Hilander-Tereska) Hämähäkki tiesivät aarteen kätköpaikan, mutta pitivät sen visusti salassa.

YLENTOLA-AHDENKALLIO

Ahdenkallio-Ylentola on Fusilli Fasaanin (Samuli Piela) valtakuntaa. Fusilli tepastelee koreana etsiskellen tyttöystävää kesäksi. Välillä se päästelee valloilleen kauniin lauluäänensä, jota se ei milloinkaan väsy ihailemasta. Myyrä Jopirötti (Terhi Korpela) on myös sydämensä kyllyydestä ihastunut kylään. Mehuaseman ympärillä riittää nimittäin ruokaa niin paljon kuin syödä jaksaa. Omenanraadot eivät lopu, vaikka ne jaetaan kristillisesti tasan Konkero Karhun (Arttu Immonen) kanssa.  Päivät kuluvat rauhallisesti ja sydämet pysyvät kunnossa.

NOPPO

Englantilaiset lakukonvehdit retkeilivät Suomessa ja joutuivat tekemään pakkolaskun Noppoon. Siitä alkoivat ongelmat. Mihin voi matkustaa jos Helsinkiin ja Hämeenlinnaan on täsmälleen yhtä monta kilometriä. Järkkyä! Mahdotonta! Joten he sävelsivät ja tanssivat englantilaisen lakutanssin A LA NOPPO. Vas. Miina Nieminen, Anna-Stiina Pouta, Aino Reetta Tulkki, Martta Korpela ja Eevi Kivelä  

USMI

Hyvinkään Hopeavuoren kuiluissa vietetään hemamorfisen ajan päätteeksi kuilujuhlaa, jolloin kaikki hopeapylväät ja puolijalokivet antavat juhlallisen kuilulupauksen kuninkaalleen Argentumille (Arttu Immonen) kuningatar Caratian (Auli Hyyrynen) johdolla. Upean kuilutanssin koreografian teki ja ohjasi Osku Heiskanen.

Copy%20of%20Haamuorkka_edited.jpg

Haamuorkesteria johti Charlotta Kivistö, joka soitti orkassa koskettimia ja viulua, muut huhuilijat Sami Kujala ukulelebasso, Mertsi Tuomainen loota, Pasi Jääskeläinen-Pertti Salovaara kitara ja laulu.

Sivun kuvat: Teemu Heikkilä ja kulkurit