top of page
2P6A2605_edited.jpg

MUSIIKKIOPISTON JOULUIKKUNAT 2008-2015

teksti Benita Kivistö

Charlotta-tyttäreni kävi aikanaan musiikkiopistoa ja vein hänet sinne Kytäjältä. Odottaessani viulu- ja teoriatuntien päättymistä tulin monasti kiertäneeksi opistoa ja jonain tuollaisena haahuilun hetkenä keksin, että olisipa mainio tehdä tyhjiin, suuriin ikkunoihin joulutarina. Lapset ja vanhemmat voisivat kuluttaa odotusaikaa niitä katsoen ja minä voisin kiittää opistoa Charlotan saamasta mainiosta koulutuksesta. Ensimmäiset jouluikkunat syntyivät v. 2008 ja saivat joka vuosi suuren suosion. Yhä vielä kysellään enkelikirkon perään. Monet kertoivat pysähtyneensä aamurukoukseen sen ääreen kiiruhtaessaan työmatkallaan junaan.

2P6A2644_edited.jpg
IMG_1496_edited.jpg
IMG_5005_cr_small.jpg

Staalot ja niistä koottu staalokuoro pääsivät estradille moneen kertaan. Kukaan ei valitettavasti voinut kuulla kuoron sointia, koska katsojan ja esiintyjien välissä oli paksu lasiseinä. Asennosta ja hyvästä nuottitelineestä päätellen kuoron johtaja hoiti hommansa mallikaasti.  Jaakko veisteli pienet nuottitelineet ja musiikkivastaava Charlotta kirjoitti niihin nuotit, joista saattoi päätellä kuoron laulavan kolmiäänisesti.

Staalo on netin mukaan "saamelaiseen muinaisuskoon liittyvä ihmistä muistuttava mutta sitä isompi pahantahtoinen olento". Staalot keränneenä en kuitenkaan törmännyt kertaakaan pahantahtoiseen staaloon vaan ne kaikki olivat hyvin yhteistyöhaluisia ja kilttejä.

2P6A2639_edited.jpg

Staalokuoron tenorit ja basso vierellään koloratuurisopraano.

IMG_0597_edited.jpg

Jouluseimi lampaineen kuuluu luonnollisesti jouluikkunaan.

IMG_4243_edited.jpg
IMG_4994_cr_small.jpg

Teemat seurasivat eri vuosina toisiaan ja koska ikkunoita oli monta ja ne olivat suuria (yhteensä 30 neliömetriä), työ tuntui loputtomalta. Yön pimeyttä puhkovat jouluvalot loistivat samaan aikaan useammassakin ikkunassa. Punainen väri hehkui sekä esineissä että asuissa joulua julistaen. Lappi tuntureineen, kotarakennelmineen, hirsitaloineen ja -kammeineen, staaloineen, poroineen, kelo-oksineen, lapinpukuihin pukeutuneine hahmoineen ja tietenkin joulupukkeineen oli usein toistuva teema. Pikkueläimet hiiristä alkaen saivat viettää rauhaisaa joulua kenenkään häiritsemättä. Musiikkioppilaitoksessa kun oltiin, erilaiset soittimet flyygelistä rotan soittamaan selloon pääsivät estradille.

IMG_2569_edited.jpg
IMG_4970_cr_small.jpg

Kaksi kuvaa samasta ikkunasta, toinen ulkoa ja toinen sisältä. Jälkimmäinen kertoo ikkunoiden keskeisen sijainnin erityisesti ajatellen asemalle tai asemalta kiirehtiviä jalankulkijoita.

IMG_0572_edited.jpg

Hyvinkäänkadun puoleinen näkymä jouluna 2008.

30112012391_edited.jpg
IMG_0537_edited.jpg

Talven pimeys takasi yöllä ikkunoiden paremman näkyvyyden, päivällä häiritsevänä tekijänä olivat heijastukset - kuten tulosta tarkastelevat Charlotta, Benita ja Are saattavat todeta.
Päivitetty 7.6.23 Hossassa b

bottom of page