top of page
teater36_edited.jpg
teatter99_edited.jpg

Näytelmä kantaesitettiin Turun Linnassa 9.11.2013

Yksinäytöksinen satunäytelmä

Turun Linnan

pohjautuu löyhästi vuonna 1849 ilmestyneeseen Zacharias Topeliuksen kirjoittamaan ja Oiva Koiviston suomentamaan samannimiseen satuun 

dramatisointi Benita Kivistö

Tonttu-Ukko

Tonttu-ukko Hegesippus elää Turun linnan syvimmässä ja pimeimmässä Onttotornissa. Siellä hämähäkinseittien, rikkinäisten esineiden ja ummehtuneen ilman ympäröimänä hän ihailee tulipaloilta ja linnan ryöstäjiltä pelastamiaan aarteita. ​Joka kahdeskymmenes vuosi Turun Tuomiokirkon tonttu-ukko Alpiini ja hän käyvät toistensa luona kylässä. Silloin tanssitaan ja lauletaan ja maistetaan Juhana Herttuan  mallasjuomaa. Mutta eräänä päivänä kaikki muuttuu.

IMG_2510_edited.jpg

Henrikki, lukki Skanssilta -
Janne Vaittinen.

teater2_edited.jpg

Helli, lukki Skanssilta, Tiina Kinnunen.

Helli, seitinsitoja Paattisilta
- Tiina Kinnunen.

Saara Kielikello aiheuttaa hämmennystä ikiaikaisella juoruamishalullaan. Tällä kertaa hän oli saanut Varissuolla vihiä linnan aarteesta ja kailottanut sen koko kaupungille. Ja niin sitten eräänä päivänä Helli Hämähäkki ja Henrikki Lukki huomaavat outoja hiippailijoita linnan ahtaissa käytävissä.  Ihan kuin Lemmitty Leppäkertun kirvavaunut rahisisivat kivetyksellä, Lahja Leppäkerttu laulaisi tai Hulda ja Helge Hiiren juusto vilahtaisi käytäväaukoissa.

teater19_edited.jpg
IMG_2420_edited.jpg

Lemmitty Leppäkerttu, kirvatarhuri Raunistulasta - Arto Vedenpää ja vaimonsa Lahja Leppäkerttu, runonlausuja Runosmäestä - Charlotta Kivistö ja rekvisitöörin valmistamat kirvavaunut.

Hulda ja Helge Hiiri, vanhaa linnahiirisukua - Marke Eiristö ja Samuli Piela.

IMG_2447_edited.jpg

Sudet vasemmalta: Sabina, luukorujen valmistaja Lausteelta - Marju Kettunen, Salu, koditon susi sieltä sun  täältä - Jarno Hannula, Sulamith, luukorujen käyttäjä Pansiosta - Suvi Pietilä, Sulo, koditon susi sieltä sun täältä - Harri Wilén. 

Mitä ihmettä linnassa oikein tapahtuu.

Jopa sudet käyttäytyvät oudosti; Sulolla ja Salulla on omituinen avain, Sulamith on lähtenyt Pansiosta ostamaan luukoruja ja Sabina on tuonut niitä Lausteelta linnaan myytäväksi ja kaikki he ulvovat ihan eri äänellä kuin tavallisesti. Kaiken lisäksi he ulvovat aivan liian paljon ja tanssivat kiihkeän ja kummallisen susijiven!

Ja miksi Sulamith väittää ostavansa ihan joka viikko yhen luuhässäkän. Ja mikä se yleensä on!

IMG_2452_edited.jpg
teatter75_edited.jpg

Murri, nykyinen pomokissa, alun perin juoruakka Varissuolta - Auli Hyyrynen lempirottansa Wautsin kanssa. Wautsi istuu pääasiallisesti rotankuljetuskärryssä, koske se ei voi sietää, että sen häntä maata laahatessaan haalistuu ja muuttuu karvattomaksi.

IMG_2429_edited.jpg
teater9_edited.jpg

Turun sataman vanhat kissamuijat Tylleekä (Anni Eiristö)  ja Polleeka (Hilkka Kauppinen)  eivät ole moksiskaan sen enempää aarteesta kuin sieppaajistakaan. He joko etsivät matoja tai kalastelevat, sillä he uskovat vakaasti, että kalansyönnin vähyys saa heidän häntä lyhenemään ja se olisi kissan vitsauksista ankarin. Sen voi estää vain narskuttelemalla tuoreita, potkivia Aurajoen kaloja ja nuoleskelemalla ruotoja unen puutteeseen!

Murri-kissa sen sijaan huomaa kaiken ja on aina paikalla silloin, kun häntä ei kaivata. Mutta mitä Murri ja piispa Hieronymus Mukulakivinen (Jaakko Kivistö) puuhailevat keskenään vai puuhailevatko mitään? Mikä piispaa vaivaan, kun hän koputtelee tuon tuostakin sauvallaan linnan kivilattiaa?

teater54_edited.jpg

Hegesippus (Aki Korpela) ja Alpiini (Sakari Kajosaari) tanssivat perinteisen 25-vuotismenuettipolkan jälleennäkemisen riemussa.

Näytelmä tarjoaa  satujen ystäville mukaansatempaavan tarinan.  Charlotta Kivistön säveltämät laulut sekä iloinen musiikki siivittävät menoa.  Mutta miten käy Hegesippuksen aarteen, onnistuvatko siepparit varastamaan sen? Entä Turun linnan, jaksaako tonttu vielä hoitaa sitä? Pääseekö Hegesippus sumusiipparillaan takaisin tuomiokirkkoon?

Tonttu-ukon aarrekammiossa on piilossa aarteiden aarre. Se tilattiin Sastamalan puuseppäkoulusta.

teatter80_edited.jpg
IMG_2473_edited.jpg
teatter100_edited.jpg

                                            TEKIJÄT
ohjaus - Benita Kivistö
musiikin sävellys ja johto - Charlotta Kivistö
musiikin esitys - Charlotta Kivistö koskettimet ja viulu, Joonas Ylänne kitara
aarteen valmistus ja suunnittelu - Jani Talonen, Majuri Mäkelä
lavasterakennus - Esko Asikainen, Jyrki Lilleberg
lavastusmaalaus - Aarno Jalonen
rekvisiitat - Jaakko kivistö
pukusuunnittelu ja toteutus - Benita Kivistö, Anni Eiristö, Hilkka Kauppinen
valosuunnittelu - Joonas Ylänne
valoajo - Aarno jalonen
huovutukset - Sari Kiiliäinen
naamiointi ja kampaukset - Suvi Pietilä, Charlotta Kivistö
koreografiat - Masi Saurén, Toni Keski-Liikala, Antti Savilampi

teater7_edited.jpg

Leppäkerttu Artonkin pitää käydä vaatturi Benitan luona välillä.

IMG_2406_edited.jpg

Ihanat kulkurit Jyrki Lilleberg ja Esko Asikainen milloin näyttelemässä milloin lavasteita rakentamassa tai roudaamassa. Tällä kertaa saimme käydä Eskon puuvarastolla valitsemassa lavastepuita ja taisivat he siellä lavasteet rakentaakin. Ja hienot tulikin.

Piispa Mukulakivisen tekemässä päähineessä on kunniapaikalla kaksi jääkiekkomailaa ja kiekko. Se johtaa suoraan piispan salaiseen paheeseen, eli Turun Palloseuran faniporukoihin.  Mainittakoon, että piispan komean päähinen on Mukulakivinen valmistanut ihan itse.

IMG_2471_edited.jpg

Murri, nykyinen pomokissa, entinen juoruakka Charlotan ja Suvin meikkiluolassa.

IMG_2475_edited.jpg

Mestaripuusepät Jyrki Lilleberg ja Jaakko Kivistö pähkäilemässä lavasteiden pystytystä.

Hieronymos 7_edited.jpg
IMG_2459_edited.jpg

Harjoituksiin tullaan yleensä väsyneinä työpäivän jälkeen ja ne saattavat venyä hyvinkin myöhään. Kun seuraavana päivänä on taas reippaana oltava töissä, kannattaa pitkän viikonlopun treeniputkessa huilata aina kun on mahdollista.

AB_08113013.JPG

Päivitetty 20.6.23 b

bottom of page