top of page
IMG_7545 kopio – kopio.jpg
IMG_7118 kopio – kopio.jpg
Katri Lehto

Hopeavuori ja Kuninkaankoski eli

KUNINKAAN EVÄÄT

dramatisointi ja ohjaus Benita Kivistö
musiikin sovitus ja johto Charlotta Kivistö
viulu ja koskettimet
ensi-ilta Willanäyttämöllä 15.9.2007 
IMG_7336 kopio – kopio.jpg

Kuningas Kustaa II Adolf - Aki Korpela.

IMG_7050_Nikkilan_vaki kopio – kopio.jpg
IMG_7276 kopio – kopio.jpg

​Näytelmä palaa Hyvinkään menneisyyteen, vuoteen 1616, jolloin Ruotsi-Suomen nuori kuningas Kustaa II Adolf tulee Hyvinkäälle selvittämään vieläkö Hyvinkään Hopeavuoressa olisi hopeaa. Hän pysähtyy seurueensa kanssa Hyvinkäänkylän Nikkilän savupirttiin. 

IMG_7442 kopio – kopio.jpg

Hämeenlinnan verovouti Olavi Jaakonpoika oli yhtä kiivas mies kuin Helsingin Latokartanon Sipi-vouti, joten nujakoida piti - kuningasta odotellessakin.

IMG_7266 kopio – kopio.jpg

Nurmijärven vastaperustetun seurakunnan I kirkkoherra Josef Canuti (Jaakko Kivistö) tapaa pitkästä aikaa Krissin vanhan emännän Selman (Pirjo Honkanen) ja ryhtyy tuota pikaa kosiopuuhiin.

IMG_7339 kopio – kopio.jpg

Kuningas Kustaa II Adolf majoittuu matkalla Hopeavuorelle Nikkilän savupirtissä. Siellä odottaa jännittyneinä kirjava seurue, jokainen omasta syystään.

IMG_7375 kopio – kopio.jpg

Kuninkaan seurue on parhaillaan vanhalla hyljätyllä kaivoksella, odottaessa on etsitty talon lämpimät vällyt, jotka Reetta Grelsintytär (Heidi Halme) ja Kirsti Eerikintytär (Marke Eiristö) pukevat kuninkaan päälle heti tämän saapuessa. 

IMG_7394 kopio – kopio.jpg

Voudit ottivat tehtävänsä vakavasti. Illan alussa pysyi rivikin oikoisena, kun olut oli vielä kuumentamatta. Mutta kohta astuttaisiin pöytään ja puhuttaisiin sodista ja kenties rauhoistakin.

IMG_7420 kopio – kopio.jpg

FM Katri Lehto kertoo näytelmästään:

"Hyvinkää-Seuran 20-vuotisjuhlassa 1977 Hyvinkään Teatterin näyttelijät esittivät tämännimisen pikku näytelmäni, jonka hiukan muokattuna annan lukijoiden käteen seuran 30-vuotisjulkaisun mukana. Sen aiheesta olen kiitollisuudenvelassa Kustaa Hautala –vainajalle, joka Hyvinkään seudun historiassa kertoo Hyvinkäänvuoren eli Hopeavuoren kaivoksesta sekä käräjäpöytäkirjasta, josta selvisi Kustaa II Aadolfin käynti Hyvinkäällä ja voutien kiista 17 naudan ja 12 sian ruhojen häviämisestä. Eri lähteistä löytyi lisää tietoja, varsin niukkoja tosin, mutta kylliksi kuitenkin saamaan mielikuvituksen liikkeelle. Hyvinkään ja Kytäjärven kylät ihmisineen alkoivat hahmottua.”

IMG_7434 kopio – kopio.jpg

Olavi Jaakonpoika, verovouti Hämeenlinnasta (Jarno Hannula) ja Siegfred eli Sipi-vouti Helsingin Latokartanosta (Jouko Tanner) eivät pääse yhteisymmärrykseen viiden sian kohtalosta..

IMG_9456 kopio – kopio.jpg

Kuningas toi tullessaan omat musikanttinsa: Apollonia
Jaakontytär ( Charlotta Kivistö) fioli, rumpu, tiu'ut, Pirita Hannuntytär (Marju Kettunen) flöitti ja Anna Kort (Kristiina Hirvonen) sello.

IMG_7237 kopio – kopio.jpg

Nuorta lempeäkin saatiin maistaa, kun Krissin Juho (Harri Wilén) lempi tosissaan talon Kirsti-tytärtä (Marke Eiristö). 

IMG_7377 kopio – kopio.jpg

Nikkilän savupirtti on maakirjojen mukaan  veronmaksukyvytön, mutta  ponteva leskiemäntä Marketta Niilontytär (Auli Hyyrynen) tytärpuolineen toivoo talosta keskikievaria. Puhemieheksi on lupautunut kirkkoherra Josef Canuti, joka mieluusti paistattelee kuninkaan loisteessa.

IMG_7390 kopio – kopio.jpg

Kuninkaan seuralainen, luotettu vuori-insinööri Botveyd Lackey (Hilda Tanner) seurasi, kun kuningas allekirjoitti leskivaimon kovasti odottaman kestikievariluvan!

IMG_7138 kopio – kopio.jpg
IMG_7235 kopio – kopio.jpg

Kuuman pirtin hämärässä leimahtelevat väkevät tunteet! Vaikka hopea jää ehkä löytymättä, niin pirtin seinät kätkevät ainakin kolmen parin yhteiset sävelet.

IMG_1461.JPG
IMG_8988 kopio – kopio.jpg
IMG_9029_edited.png
IMG_7354_edited.png
IMG_9033 kopio – kopio.jpg
IMG_9004 kopio – kopio.jpg

Valpuri-muori ja ikäneito Selma odottivat kuningasta, ilmeestä päätellen epäillen pahinta.

Kirkkoherra Canutin puhetapa ei kaikin osin miellyttänyt kuningasta.

ROOLEISSA

Kuningas Kustaa II Aadolf 
AKI KORPELA

Heikki Olavinpoika, Lopen nimismies
SAKARI KAJOSAARI

Olavi Jaakonpoika, verovouti Hämeenlinnasta
JARNO HANNULA
Siegfred eli Sipi-vouti Helsingin Latokartanosta
JOUKO TANNER

Josef Canuti, Nurmijärven kirkkoherra
JAAKKO KIVISTÖ

Juho Grelsinpoika Hyvinkään Krissiltä
HARRI WILÉN

Reeta Grelsintytär Hyvinkään Krissiltä
HEIDI HALME

Matti Mikonpoika, talonpoika Ollilan Kokkilasta
YRJÖ KOSKINEN

Botwed Lackey, ulkomaalainen vuorimestari
HILDA TANNER

Marketta Niilontytär,leski Hyvinkään Nikkilästä
AULI HYYRYNEN

Kirsti Eerikintytär, edellisen tytärpuol
MARKE EIRISTÖ

Valpuri, vanha sukulainen
ANNI EIRISTÖ

Selma, vanhaemäntä Hyvinkään Krissiltä
PIRJO HONKANEN

Pirjetta Laiskaluu, yrttimuori Turun linnasta
HILKKA KAUPPINEN


KUNINKAAN MUSIKANTIT
Apollonia Jaakontytär - CHARLOTTA KIVISTÖ
Pirita Hannutytär - MARJU KETTUNEN
Anna Kort - KRISTIINA HIRVONEN

MARKKINOILLA
Elfebet Pahajärvi - ELVI TOMMOLA
Briitta Kylmärauta - MAARIT TANNER
Larissa Ruisjalka - HELENA BÄCKMAN

TEKIJÄT

PUKUSUUNNITTELU

Benita Kivistö   

PUKUJEN OMPELU JA TOTEUTUS
Anni Eiristö, Hilkka Kauppinen, Benita Kivistö

PÄÄHINEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS
Charlotta Kivistö

LAVASTUS JA REKVIISIITTA
Jaakko Kivistö. Aarno Jalonen, kulkurit

TANSSIT ja KOREOGRAFIAT
Antti Savilampi 

MASKIT ja KAMPAUKSET
Charlotta Kivistö

PERUUKIT ja PARRAT
Kuokkanen Oy, Charlotta Kivistö

VALOT
Aarno Jalon
en

Kustaa II Adolf
kuningas

Heikki Olavinpoika
Lopen nimismies

Olavi Jaakonpoika Hämeenlinnan verovouti

Botwed Lackey
vuori-insinööri

Siegfred- eli Sipivouti
Helsingin Latokaski

Rekvisitööri Jaakon bravuureja olivat  korkeakorkoiset kengät, jotka me naiset viimeistelimme rusetein ym.

IMG_9333 kopio – kopio.jpg
IMG_9329 kopio – kopio.jpg
IMG_9328 kopio – kopio.jpg

Kun tulet teatteriin, astut suoraan 1600-luvun torille, josta voit ennen esityksen alkua ostaa olutta, ruisleipää ja juustoa. Väliajalla voit myös kuunnella musikantteja tai ostaa vaikkapa lemmennostatustaikoja Turun Linnan kuululta yrttimuorilta Pirjetta Laiskaluulta (Hilkka Kauppinen). Elfebet Pahajärvi, lippukojun haltija (Elvi Tommola), Larissa Ruisjalka (Helena Bäckman) ja majatalon emäntä Briitta Kylmäjalka (Maarit Tanner)kojuissaan 

KUNINKAAN EVÄÄT - JUHLANÄYTÖS

FM KATRI LEHTO kunnioitti näytelmäämme osana 90-vuotisjuhlaansa.

Kreivitär Ulrika Base
ohjaaja.

IMG_9481.JPG
IMG_9472.JPG

FM Katri Lehto seurasi kiinnostuneena kuningas Kustaa II Adolfin (Aki Korpela) esiintymistä ja asua. Ulrika Base (ohjaaja) ja kirkkoherra Josef Canuti (Jaakko Kivistö) olivat onnellisia Katri Lehdon kauniista kiitoksista ja kaikkien kulkureiden tavoin iloisia, että hän pääsi juhlistamaan näytöstämme.

HYVINKÄÄ SEURAN 90-VUOTISJUHLA

IMG_7515 kopio – kopio.jpg

Ohjaajastamme SISAR HOPEA

Ohjaaja Benita Kivistö nimitettiin 17.6.07 Hyvinkää-Seuran 50-vuotisjuhlassa Sisar-Hopeaksi. Vahvistukseksi Hyvinkää-Seuran puheenjohtaja Lars Nyman ja sihteeri Tarja Haukkasalo ojensivat hänelle hopeisen, Terho Sakin suunnitteleman plaketin.

Erityisen juhlavan tilanteesta teki se, että plaketti luovutettiin hänen ohjaamansa Kuninkaan eväät -näytelmän alussa. 
Ohjaaja kiitti lämpimästi Hyvinkää Seuraa muistamisesta! 


Lue lisää tilaisuudesta tästä:          OHJAAJA PALKITTU. 

POHJOLA NORDEN och GUSTAV II ADOLF PÅ SILVERBERGET

IMG_20240129_0004.jpg
IMG_5269_edited.jpg

Nordiskt Gästabud

Benita Kivistö: PARI SANAA NÄYTELMÄSTÄ

Kuninkaan eväät on teatterimme suosituimpia näytelmiä. Sitä esitettiin yhteensä neljätoista kertaa ja aina loppuunmyydylle salille. FM Katri Lehdon käsikirjoittamassa ja allekirjoittaneen dramatisoimassa ja ohjaamassa  näytelmässä kävi katsojia kolmisen tuhatta. Lisäesityksiä toivotaan yhä vielä, mutta toistaiseksi eväät saavat olla kaapissa. 

Näytelmän voittokulku alkoi Hyvinkää-Seuran puheenjohtajan Lars Nymanin puhelinsoitosta keväällä 2007. Hänen vaimonsa muisti, että Katri Lehto oli kirjoittanut pikkunäytelmän Kuninkaan eväät Hyvinkää-Seuran 20-vuotisjuhliin esittäjänä silloinen harrastajateatteri Hyvinkään Teatteri. He ehdottivat, että KulkuriTeatteri ottaisi sen ohjelmistoonsa ja esittäisi Hyvinkää-Seuran 50-vuotisjuhlassa. Nyman oli ottanut  yhteyttä kirjailijaan ja saanut luvan muokata näytelmää tarpeisiimme sopivaksi.
 
Innostuin oitis - olihan 1600-luku mitä kiehtovin aikakausi, puhumattakaan, että Hyvinkäällä oli vieraillut oikea kuningas. Nopeasti kävi ilmi, ettei lyhyt koululaisille tarkoitettu näytelmä sellaisenaan toimisi, joten minun piti kirjoittaa tekstiä roimasti lisää ja laventaa tarinaa. Jotta näytelmään syntyisi henkilöiden välistä vuorovaikutusta ja hieman draaman särmääkin, kirjoitin muutaman henkilön väliin vispiläkauppaa ja voimistin roolihahmojen karaktäärejä. Uusia ihmisiäkin piti synnyttää! 
 
Ensimmäisenä näytelmään astui Krissin Selma. Iloluontoinen,  Selma kiehtoi Nurmijärven kirkkoherran Josef Canutin silmää hyvin lopputuloksin! Toisena savupirttiin astui Valpuri-muori, teräväkielinen vanha emäntä, joka viljeli sikasananlaskuja ja viihtyi Selma-neidin kanssa!

Toki näytelmään tarvitaan nuortakin lempeä, siispä synnytin Krissin Juhon. Hän  oli jo pitkään lempinyt talon Marketta tytärtä ja ajankulukseen kiusasi omaa sisartaan Reettaa. Iloinen, rempseä Juho puhalsi raikkaan tuulahduksen savuiseen pirttiin.

IMG_9383 kopio – kopio.jpg
IMG_7537a_edited.png

Vielä uupui kuitenkin jotain!  1600-luku oli taikauskon vuosisata, siispä tarvitaan noitanainen, mieluusti parantaja. Näin syntyi yrttimuori, joka Turun linnasta tuli auttamaan kuningas Aatolffia lemmensuruissa. Roolia tein yhdessä sitä esittävän, Turun linnassa oppaana toimivan kulkurin, Hilkka Kauppisen kanssa. Käsikirjoitus oli siis selvä, kaikille kulkureille oli roolit ja ei kun harjoittelemaan ja puvustamaan!
 
Se olikin todellinen voimannäyte harrastajille, jotka olivat päivisin muualla töissä. Anni Eiristö, Hilkka Kauppinen ja minä ompelimme vaatteet tarkoin 1600-luvun mallien mukaan. Jo pelkkä vaatesuunnittelu ja asiaan perehtyminen vei minulta viikkoja. Kun sitten tiedettiin mitä tehdään, oli kankaiden, nyörien, nauhojen, pitsien jne. hakemisen aika ja sitten ommeltiin ja sovitettiin loputtomiin. Kuningas Kustaa II Aadolfin vaatteen Hilkka ompeli tarkoin taulun mukaan! Upea siitä tulikin!

Oma lukunsa oli rekvisiitta, jota ei ollut saatavissa valmiina. Itse oli tehtävä sekin alusta loppuun asti. Rekvisitööri Jaakko valmisti voutien ja kuninkaan kengät punaisine korkeine korkoineen ja rusettisolkineen. Hän rakensi myös voutien miekkavyöt, talonpoikien pyssyt, kalakorit, onget, ym.

Charlotta Kivistön käsialaa ovat kaikki näytelmässä olevat päähineet, voutien sulkahatuista kuninkaan matkahattuun, Aarno Jalonen rakensi komean uunin, jonka pankolla saattoi savupirtin hämärässä makoilla ja maalasi komeat hirsiseinät. Lopputulos oli mahtavaa katsottavaa, eikä kiitoksista ollut tulla loppua. Uskon, että tätä näytelmää tullaan muistamaan kauan.
 
Benita Kivistö, ohjaaja

IMG_6819_edited.png
20070613_Aamuposti_compressed.jpg

Päivitetty 9.2.23 b

bottom of page