top of page
AE3Z0846.jpg

KULKURITEATTERI  PÄHKINÄNKUORESSA

kamari4.jpg
Kuninkaan eväät.jpg
OHJAUS - KOULUTUS - KÄSIKIRJOITUS

Benita Kivistö

 Varta vasten meille tehdyt käsikirjoitukset ovat  teatterimme vahvuustekijöitä. Niiden pohjalta ovat syntyneet niin suuret historialliset, loppuunmyydyt näytelmät kuin lukuisat lastennäytelmät ja tilausesitykset. Vuosien saatossa on kantaesityksiä ollut kymmeniä.

Ohjelmistoomme on kuulunut myös FM Katri Lehdon Kytäjästä kertovia näytelmiä sekä professori Anu Lahtisen ja Leena K. Lehdon käsikirjoituksia sekä monia klassikko- ym näytelmiä.

Armfelt%20esite%20(2)_edited.jpg
vanu34.jpg
Konnankouukkuja 5b.jpg
MONIPUOLINEN OHJELMISTO

KulkuriTeatteri on tarjonnut katsojille laadukkaita, monipuolisia teatterielämyksiä suurella sydämellä. 
Historialliset, mm. Kytäjän kartanosta kertovat KulkuriTeatterille käsikirjoitetut pukudraamat, ajankohtaiset näytelmät ja lastenteatteriesitykset ovat seuranneet toisiaan yli 30 vuoden ajan.

Ohjelmistoon on myös kuulunut runo- ja lauluiltoja,  tilausesityksiä, esiintymisiä torilla, juhlissa, seminaareissa, koulutustilaisuuksissa...
Onpa teatteri esittänyt kaksi itse sävellettyä lastenoopperaakin.

Olemme myös tuottaneet ja koordinoineet suuria yhteistyötapahtumia, joissa mm. hyvinkääläiset kylät ja moninaiset eri yhdistykset ovat saaneet esitellä omaa toimintaansa. 

Tsamba kaan.PNG
TUUSULANJÄRVI KERTOO.PNG
image3%20(2)_edited.jpg
Ketoolan Jukka miehet A4.jpg
 OMA AMMATTIMUUSIKKO 

Charlotta Kivistö

Elävällä musiikilla on aina ollut teatterissamme tärkeä rooli. Alkuaikoina pj Jaakko harjoitti laulut ja säestyksen. Pian hän sai rinnalleen pikkuviulistin, kun Charlotta liittyi mukaan tämmäämään, ja hiljalleen vastuu teatterimusiikista siirtyi kokonaisuudessaan nuoremmalle Kivistölle.

Intendentti, viulisti, pianisti Charlotta on vastannut teatterin musiikista, sovituksista. säestyksistä, orkesterin kokoamisesta ja johtamisesta, näytelmien musiikkidramatisoinneista ja monesti säveltänyt itse musiikin. Hän on myös soittanut kaikissa esityksissä sekä vastannut näyttelijöiden laulujen sekä tanssien harjoittamisesta. 

image4%20(2)_edited.jpg
KAIVATEN.PNG
  PUVUSTUS - ELUKAT - HAHMOT

 Anni Eiristö  Hilkka Kauppinen  Benita Kivistö

Puvustus oli kulkureille tärkeä osa teatteriesitystä, siksi siihen panostettiinkin. Jokaista produktiota varten  monitaitoinen ompelutiimi valmisti näytelmien asut.

Ompelutiimin kuuluivat alusta asti Anni Eiristö ja Hilkka Kauppinen ompelu, Benita Kivistö suunnittelu ja ompelu.

Puvustamossa syntyi asujen lisäksi sonneja, sikoja, pöllöjä, noitia, leppäkerttuja, ampiaisia, käärmeitä, rottia, hiiriä, metsänemäntiä, merirosvoja, kirppuja, sammakoita ja vaikka mitä muuta mitä milloinkin tarvittiinkaan.

Kitinen_es971106.jpg
krapu.jpg
TEATTERIN SYNTY JA HALLINTO

Kytäjän Kulkuriteatterin tarina alkoi, kun ohjaaja Benita Kivistö muutti perheineen Kytäjän kylälle vuonna 1987. Ensimmäinen näytelmä oli hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa Punatukkainen prinsessa. Tämän jälkeen näytelmät ja esiintymiset seurasivat toisiaan tiuhaan tahtiin.

Vuosituhannen vaihteeseen mennessä teatterin toiminta oli jo niin laajamittaista ja organisoitua, että katsottiin parhaaksi järjestäytyä. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Jaakko Kivistö ja sihteeriksi Aarno Jalonen. 
Samalla katsottiin teatterin toiminnan painopisteen siirtyneen lähes kokonaan pois kylältä, joten päätettiin pudottaa kylän nimi pois. Näin syntyi vuonna 1998 KulkuriTeatteri ry.

Leiwo.jpg
image0%20(2)_edited.jpg
TAITAVAT NÄYTTELIJÄT

Monet näyttelijöistämme ovat olleet mukana koko 30-vuotisen toimintamme ajan. Moni on harrastanut jo ennen teatteriin tuloa kulttuuria, esim. lausuntaa, kuorolaulua, tanssia, kansantansseja, soittanut jotain instrumenttia esimerkiksi bändeissä tms ja tuoneet taitonsa mukanaan. Kun siihen lisätään ohjaajan ja muiden teatterialan ammattilaisten antama säännöllinen koulutus, näyttelijöistä on hioutunut  monialaisia teatteriosaajia. Vuosien saatossa teatteriin näyttelijäkaarti on täydentynyt sekä vierailevista että pysyvästi kulkureiksi jääneistä näyttelijöistä.

Parhaimmillaan kymmenet käsikirjoitukset harjoituksineen ja esityksineen vuosittan ovat vaatineet päivät leipätyössä olleilta näyttelijöiltä todellista sitoutumista. Yhdessä olemme saaneet parhaan palkinnon, 
rajattomat aplodit ja rakastetut esitykset loppuunmyydyissä näytöksissä niin Hyvinkääsalissa kuin kotinäyttämöllämme Willalla ja muillakin estradeilla.

karoliinakihokki_edited.jpg
Kylillä.jpg
Helene%20esite%20(2)_edited.jpg
P%C3%A4iv%C3%A4%20Pariisissa%20puh_edite
MONESSA MUKANA

HARRASTAJATEATTERILIITTO ry
liiton jäsen vuoteen 2022 

WILLANÄYTTÄMÖ ry
Willanäyttämö ry:n perustajajäsen. Ohjaajamme Benita Kivistö toimi yhdistyksen siihteerinä koko sen toimiajan.

WILLAN NUORISOTEATTERI ry
Ohjaajamme Benita Kivistö perusti yhdistyksen ja kutsui ensimmäiseksi puheenjohtajaksi teatteri-ilmaisun ohjaajan Mari-Anni Hilanderin.

Nuorisoteatterin ensimmäisen produktion käsikirjoittivat Hannaleena Hauru ja Charlotta Kivistö ja musiikin sävelsi Petri Kallio. Nuorten rinnalle produktioissa nousi tarvittaessa myös Kulkureiden aikuisia näyttelijöitä. Yhdistyksen sihteerinä toimi Benita Kivistö.

Kosinta koesivulle.jpg
image2%20(2)_edited.jpg
kulkurinvalssi_800x1300.jpg
Aho.jpg
VALOT - ÄÄNET - ROUDAUS

Aarno Jalonen

Teatterimme hankki itselleen oman ääni- ja valokaluston, jolla oli helppo heittää keikkaa. Aarno oli mukana sitä hankkimassa ja vastasi kaluston kunnosta ja käytöstä. Äänimaailman luominen esityksiin kuului hänelle samoin näyttelijöiden opastaminen mikrofonien saloihin. 

Teatterivaloilla Aarno puolestaan loi esityksiimme mitä mielikuvituksellisimpia maailmoja.

Hän tituleerasi itseään mieluiten roudariksi, mutta mainittakoon kuitenkin, että ohjaaja  useimmiten kelpuutettiin kuitenkin apukäsiksi. 

Venäläinenilta _kasiohjelma.jpg
juliste_nainen_pieni_edited.jpg
HATUT - KORUT - KORISTEET

Teatteripajassa valmistui esityksissä tarvittavia hattuja, hiuskoristeita, koruja sekä mitä mielikuvituksellisimpia päähineitä.

Fantasiahatut ja peruukit olivat Charlotan erikoisalaa aina metsänemännän kelopäähineestä Pohjolan isännän sarvihattuun ja 1800-luvun noblessin valkoisiin höyhen- ja kukkaluomuksiin asti.

Pajassa syntyi myös Hopeavuoren väen korva- ja rannekorut upeista pääkoristeista puhumattakaan, Pekka Töpöhännän jäätelötötteröt, kanan, leppäkerttujen ja muiden elikoiden koristeet ja kaikkea mahdollista.

MEIKIT - KAMPAUKSET

Suvi Pietilä  Charlotta Kivistö

Teatterissa alusta asti hoidettu naamiointi itse. Ensimmäiset kymmenen vuotta ohjaajamme huolehti meikkaamisesta, sen jälkeen vastuu siirtyi hiljalleen Charlotalle.

Viimeiset viisitoista vuotta saimme nauttia mestarillisista meikeistä, fantasiakampauksista ja mitä mielenkiintoisimmista naamioinneista, kun teatterimme mestarit
Suvi Pietilä ja Charlotta Kivistö
tarttuivat ohjaksiin.

Tältäkin osin harrastuksemme on tarjosi hdollisuuden monen alan osaajalle kehittää itseään ja toteuttaa unelmiaan.  

RINTARINNAN.PNG
HyCocktail%20esite_edited.jpg
50_luku_mainos_2_edited.jpg
pekkatopohanta_esite.jpg
KOULUTUS 

Ammattilaiset kouluttajina

Tanssilla on aina ollut tärkeä osuus esityksissämme, muissakin kuin laulunäytelmissä. Mestaritanssija Antti Savilampi on vuosikymmenten ajan paitsi kouluttanut näyttelijät perustanssin ja kansantanssin maailmaan myös tehnyt tanssikoreografioita ja valmistanut ne esitystä varten. Näin on tehnyt myös vanhan tanssin opettaja Maria Hostikka johtaessaan meidät salonkitanssin lumoihin.

Tanssinopetusta ja koreografioita teatterillemme ovat tehneet myös tanssija Osku Heiskanen, tanssinopettaja Toni Keski-Liikala sekä boogiewoogie-MM Masi Saurén.
Muita kouluttajia mm:
Pinja Hahtola ja Päivi Kangas, puheopetus
Hilkka-Liisa Vuori, keskiaikainen virsilaulu
Pirkko Filman, itkuvirsi
Pauliina Diallo, afrotanssi
Essi Rönnkvist, impro
Marja Kuutti, pohjalainen murre
ja monia muita yksittäisissä produktioissa kouluttaneita.

image6%20(2)_edited.jpg
pustanyö.jpg
KLAPIT

koulutusprojektit

Produktioiden lisääntymisen myötä alkoi olla huutava tarve koulutuksesta, joten ohjaaja ryhtyi ohjauksen ohella kouluttamaan näyttelijöitä. Jotta koulutus olisi tarpeeksi tehokasta, näyttelijät jaettiin pieniin ryhmiin, kullekin ryhmälle käsikirjoitettiin tai dramatisoitiin juuri heidän heikkouksiinsa pureutuvaa tekstiä. Näin jokainen sai juuri hänelle räätälöityä henkilöohjausta. Syntyneille näytelmille, sketseille ja monologeille annettiin työnimi ja niitä harjoiteltiin salaa muilta ryhmiltä. Kun sitten Klapeissa juhlittiin, oli katsojille varattu todellisia yllätysmomentteja. Myös vuoden kulkurin julkistaminen toi lisää yllätysainesta!

Kulkureiden juhlista, Klapeista ja kunkin Vuoden kulkureista saatte lukea lisää myöhemmin! Seuraa kotisivua.

Aika_edited.jpg
avataanjuliste1.jpg
LAVASTEET - REKVISIITAT

Jaakko Kivistö  Aarno Jalonen

Jaakon ja Aarnon mielikuvituksella ja taidolla luodut rekvisiitat ja lavasteet kertoivat omalla tavallaan kulloisenkin esityksemme aikakaudesta ja luonteesta ja olivat mitä parhain osoitus halustamme pyrkiä kokonaisvaltaiseen taide-elämykseen.

​Kytäjän pajassaan kyläseppä, rekvisitööri Jaakko  valmisti kulloiseenkin esitykseen tarvittavaa rekvisiittaa:
epookkikenkiä, sotilaiden vöitä, kornettien plaketteja, taikakaluja, rekiä, veneitä, laivoja, junan vetureineen, taloja, kirkon sisustuksen saarnatuoleineen, sumusiippareita, venäläisen aateliston päähineitä jne.
Eivätpä edelliset puvustus- ja hattuosastokaan olisi selvinneet ilman rautalanka- ym tukirakenteita.

Aarno taidekoulun käyneenä loihti noidan linnoja, peikko-ovia, siirrettävän  maitolaiturin, koottavan talon, kaksikerroksisen Allakon, sieniä, käveleviä puita. Aarno oli mestarimaalari, hän maalasi mm. niin aitoja hirsiseiniä pahvista, etteivät katsojat uskoneet niitä pahvilevyksi, ennen kuin kävivät  koettamassa.

Lady W.PNG
bATHSEBA pdf-STÄ.PNG

YHTEISTYÖKUMPPANEITA

Hyvinkään kaupunki
Naiskuoro Solina, Kytäjän kartano,
Hyvinkään Orkesteri,
Kaukas ja muut hyvinkääläiset kylät,
Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys,
Mustion linna,
Hyvinkään Taidemuseo, Hyvinkääsali,
Lopen kunta, Riihimäen kaupunki,
Hyvinkään sotaveteraanit, Hyvinkään sotaorvot,
Willan Galleria, Rantasipi,
Hyvinkääseura/Vaiveron myllytila, Maaseutuopisto, Hyvinkään seurakunta,
Turun linna,
Hyvinkään Järkkä, Hyvinkään musiikkiopisto, Hyvinkään Taidekilta/Humala&Krapula,
Vantaanjoen vesiensuojeluyhdistykset,
Sellosali
ja monia muita yhdistyksiä.

Houre1%20(2)_edited.jpg
matkap5_edited.jpg
KOTIPESÄT

Kotipesiä, "Sumppuja" on ollut yhdeksän:
Kivisenojan lakkautettu koulu, Suopellon navetta "Tienposki", Wanhan Villatehtaan ja Niinistönkadun kellarit, Paavolan koulun parakki ja Impilinnan lakkautettu päiväkoti. Väliin on mahtunut heinälatoja, vanhoja navettoja, yksityiskoteja ja koulun jumppasaleja.
Kulkurin koti on ollut missä milloinkin, ja monesti maantiellä.

 7.6.2024 Alta

Päivitetty 21.1.23 b
bottom of page