top of page
käsikirjoitus ja ohjaus
Benita Kivistö

TSAMBA KAAN -

lauletaan

Laulunäytelmä – rakenntuu vanhojen kansanlaulujen, romanilaulujen, Hortto Kaalo -sävelmiin ja suomalaiseen vanhaan elokuvamusiikkiin.  

Väliajalla yleisöstä tuli osa näytelmää, kun näyttelijät menivät yleisön sekaan tarjoamaan kahvia ja myymään omia käsitöitään. 

Kun Tsamba Kaan oli ohi, vaihtoivat kulkurit asua ja siirtyivät tansssilavalle. Yleisölle tarjottiin parituntinen tanssimusiikin parissa. 

kantaesitys Kytäjän Maapirtillä 20.9.1997 sen jälkeen lukuisia esityksiä mm. Hyvinkääsalissa, Raittiustalolla, Kytäjän Kartanossa, Torilla, Vantaanjokitapahtumassa ym,

S B ja KT ym 86 kopio.jpg
S B ja KT ym 84 kopio.jpg
Noora Anni Kirsi kahvi kopio.jpg

Tsamba Kaan on ollut sekä näyttelijöiden että katsojien lempinäytelmä. Sitä esitettiin kymmeniä kertoja tilausnäytäntöina Hyvinkääsalissa, Raittiustalolla, Kytäjän Maapirtillä. Kaukasissa jne  Kuvassa ihanat laulajattaret Noora Mäkelä ja Kirsi Ylänne sekä keskellä kuningas Valden puoliso Elli - Anni Eiristö.

Tsamban naisia kopio.jpg

ROOLEISSA

 

Daria – Pirjo Honkanen

Veera – Charlotta Kivistö/Kirsi Ylänne

Salomon – Kari Tuominen/Sakari Kajosaari

Zingali – Aki Korpela

Sabina – Sari Kauppinen/Anna-Mari Eiristö/Marke Eiristö

Valde – Jaakko Kivistö/Esko Salomäenpää

Merzi– Kullervo Kauppinen

Mariza – Marke Eiristö

Carmen – Kirsi Ylänne/Noora Mäkelä

Onerva – Hilkka Kauppinen

Elli – Anni Eiristö

Roosa – Tuuli Koivu/Auli Hyyrynen

Allan – Jouko Tanner

Waldemar – Aarno Jalonen

Ramona Pantzar – Charlotta Kivistö musiikki

 

Ohjaus Benita Kivistö

valot Aarno Jalonen

pukusuunnittelu – Benita Kivistö

pukuompelu – kaikki teatterin naiset

lavasteet – kaikki kulkurit

 

musiikista vastasivat: Charlotta Kivistö, Jaakko Kivistö ja Kirsi Ylänne sekä kaikki kulkurit yhteislauloivat

S B ja KT ym 91 kopio.jpg

Kivisenojan koulu oli keväällä lakkautettu, joten pääsimme koulutoimen suosiollisella luvalla harjoittelemaan kesällä sekä koulun sisällä että pihalla. Unohtumaton kesä siitä tulikin. Sää suosi ja teatteriporukka oli mitä mainioin. Enpä muista koskaan ennen sitä enkä sen jälkeen niin valtavia aploodeja saadun, vaikka meitä kulkureita kyllä niilä aplodeilla on hemmeteltu tämänkin jälkeen.

Juo mustalainen kopio.jpg

Ryyppylaulua harjoiteltiin ahkerasti Jaakko Kivistön opastuksella ja hyvä siitä tulikin!

Kirsi Jake Anni kopio.jpg

Kirsi Ylänne ( vasemmalla) lauloi upealla äänellään meidät harjoitusiltaisin toisiin ulottuvuuksiin. Kuvassa myös kuningas Valde Ellinsä kanssa Kivisenojan lakkautetun koulun pihalla. Tapahtuma lienee viimeinen koulun pihalle, sen jälkeen koulu myytiin yksityiselle. Miten surullista!

Musiikista vastasi teatterimme rakas pikku Charlotta Kivistöja llaulamassa mukana olivat Aki Korpela ja Esko Salomäenpää.

Jake Anni kopio.jpg

Kuningas Valde (Jaakko Kivistö) vaimonsa  Ellin (Anni Eiristö) kanssa häihin menossa.

S B ja KT ym 85 kopio.jpg

Zingalilla (Aki Korpela) on ollut monen monta  Sabinaa jota piiskata. Kuvissa Savinat: Anna-Mari Eiristö ja Marke Eiristö.

S B ja KT ym 81 kopio.jpg
S B ja KT ym 82 kopio.jpg

Leiri pystytettiin joka harjoituskerta uudestaan.

S B ja KT ym 87 kopio.jpg

Näyttelijät virkkasivat, neuloivat, keittivät kahvia, rakensivat telttojaan replojen oppimisen lisäksi. Kuvassa Onerva (Hilkka Kauppinen) ja Zingali Kivisenojan koulun vehmaalla pihalla.

S B ja KT ym 94 kopio.jpg

Tsamba Kaanin aikaan ei KulkuriTeatteri saanut minkäänlaista rahallista tukea Hyvinkään kaupungilta, joten sitäkin suurempi oli ilo, kun saimme harjoitella yhden kesäkauden Kivisenojan koululla. Kuvassa olen astumassa viimeisiä kertoja noita portaita, jotka olivat jo nuoremman poikamme ja Charlotan koulunkäynnin aikana tulleet minulle kovasti tutuksi.

Rakas naapurimme Helvi oli koulussa keittäjänä kun muutimme Kytäjälle, joten kovin lämpimät muistot näihin kuviin liittyvät. Upea loppu omalle kyläkoulullemme oli rakastettu ja onnistunut näytelmämme. Mutta kovasti sääli on, että kyläkouluja niin surutta on Suomessa lakkautettu. Ne ovat pienelle koululle paljon muutakin kuin koulu, voisinpa sanoa että monessa mielessä ne ovat kylän sydän.

Benita Kivistö

Päivitetty 23.4.23 b

bottom of page