top of page
Piruntanssi 1 (39 of 45).jpg
Iloiset maalariveikot Jalmari Ruokokoski "Jali" -  Yrjö Koskinen ja Tyko  Sallinen "Konsta" - Markku Nieminen
636072942899071517 kopio.jpg

Käsikirjoitus, ohjaus ja dramtisointi
Benita Kivistö

Piruntanssi

Musiikin sovitus ja johto
Charlotta Kivistö viulu ja koskettimet

Näytelmä Jalmari "Jali" Ruokokoskesta ja Tyko "Konsta" Sallisesta, Brondasta, Humalasta & Krapulasta, piruntanssista, iloista ja suruista, mutta ennen kaikkea taiteesta, jonka kutsua kumpikaan maalariveljistä ei voinut eikä halunnut vastustaa.

kantaesitys Humalassa&Krapulassa v. 2002,
sekä esityksiä vuosina 2003, 2004, 2006, 2008, 2010, 2016

Piruntanssi 1 (45 of 45).jpg

Maalariveikot Tyko ja Jali viettävät aikaansa Brondassa seurustellen, ryypiskellen ja kauniita, kulturellisia naisia ihaillen. Kuvassa vasemmalta: tarjoilijatar Ines (Heli Vuorela), Pythia, laulajatar Hanna Granfeldt (Mari-Anni Hilander), pianisti (Jaakko Kivistö),lausuja Helinä Svensson-Timari (Auli Hyyrynen), raittiustyöntekijä Alli Trygg-Helenius (Pirjo Honkanen), kirjailija Maila Talvio (Elvi Tommola), kirjailija Anni Swahn (Anni Eiristö), taiteilija Tyko Sallinen (Markku Nieminen), suurtilallinen Janne Kallio (Sakari Kajosaari), taiteilija Jalmari Ruokokoski, (Yrjö Koskinen), taidemaalari Ester Helenius (Terhi Korpela) kuvanveistäjä Verner Friström (Jalin takaa ei näy Rauli Laine), taidemaalari Kosti Meriläinen (Jouko Tanner), Pythia, alias ennustajatar Matilda Paalus (Charlotta Kivistö), taidemaalari Heikki Tandefel (Aki Korpela), taidemaalari Maria Lagerstam (Marke Eiristö).

IMG_7221 kopio_edited.jpg

Konsta ja Jali tapasivat Brondassa Janne Kallion,  nurmijärveläisen rakennusurakoitsijan, joka  tarjoutui gryndaamaan taiteilijoille ateljeet Hyvinkäänkylään. 

skann uusi piru 1_edited.jpg

Näytelmässä kerrotaan draaman keinoin taiteilijatoverusten elämä kehdosta hautaan, käydään kastamassa ateljeet, lauletaan ja tietysti tanssitaan Piruntanssia.

636072941832725174 kopio.jpg

Hanna Granfeltin roolissa ovat  laulaneet Satu Strömberg (yläkuva) ja Maria-Anni Hilander, alakuvassa Jaakko Kivistön ja Heli Vuorelan kanssa .

skann uusi piru 2_edited.jpg

Näytelmää harjoiteltiin kauniina kesäpäivinä Wanhan Villatehtaan pihassa. Kuvassa Jaakko Kivistö ja Mari-Anni Hilander sekä Heli Vuorela.

Piruntanssi 1 (40 of 45).jpg

Näytelmä oli KulkuriTeatterin lahja Humalan ja Krapulan perinneyhdistykselle, tällä lahjalla KulkuriTeatteri onnittelee 40-vuotta täyttäviä jytkyjä ja toivoo tapahtumalle monia armorikkaita vuosia tästä eteenkin päin!

Piruntanssi 1 (3 of 45).jpg

Kuvassa Anni Swahnin roolissa Anni Eiristö, sekä rakas ystäväni, poisnukkunut Liisa Koski-Lammi. Olisimme niin mieluusti pitäneet hänet luonamme. 

P8180022 kopio.jpg

Matilda Paalus (Kaisa Franssila) ennusti kristallipallostaan tulevaisuuden niin taiteilijoille kuin rakennusmiehillekin. 

Piruntanssi 1 (38 of 45).jpg
Piruntanssi 1 (2 of 45).jpg
Auliemäntä kopio_edited.jpg

Tykon lapsuutta väritti ankaran uskonnollinen isä. Räätäli Antti Sallinen (Jaakko Kivistö) istui usein harmonin luona välillä veisaten virttä välillä korjaillen harmoonia ja välillä maistellen viinapirua salaa, vaimo Johanna hoiti taloutta ja lapsia yhdessä perheen pikkupiian kanssa.
Eräänä päivänä Antti ilmoittaa pakkaavansa Laestadiuksen postillan ja parannussaarnat mukaan ja vievän perheensä Nurmeksesta pohjoiseen. 

Piruntanssi 1 (14 of 45).jpg

Eräässä tilausnäytännössä päätin herättää henkiin sekä Jalmari Ruokokosken että Tyko  Sallisen lapsuudenkodit. Projekti oli mitä mielenkiintoisin ja onneksi oli saatavana Pirjo Hämäläisen teosten lisäksi tietoa moista ajoista. Hauskana pikku sattumuksena on kerrottava, että Pirjo Honkanen, teatterimme perustajajäseniä, muutti Hyvinkäältä Ruokokosken synnyinseudulle Tuovilanlahteen muutaman kuukauden kuluttua esityksestä. 

skann uusi piru 10_edited.jpg
S B ja KT ym 69_edited.jpg

Näytelmät Piruntanssi, Humalassa&Krapulassa, Jytkyt, ja muutama variaatiokin ovat kaikki olleet äärimmäisen hauska sekä käsikirjoittaa että ohjata. Aivan uutena aluevaltauksena oli draamallinen opaskierros. Kertojina mm. Terhi Korpela, Aki Korpela ja Pirjo Honkanen.

skann uusi piru 4_edited.jpg
skann uusi piru 6_edited.jpg

Teatterimme on esittänyt lukuisia kertoja tilauksesta tehtyjä produktioita Humalassa&Krapulassa. Kuhunkin esitykseen on tehty tilaajan toivomusten mukainen käsikirjoitus aina draamaopastuksesta liki tunnin kestävään näytelmään asti, Monasti olemme esiintyneet Jytkyissä, jossa muutamana vuonna vastasimme koko illan musiikkiesityksestä tanssittaen yleisöä. Omien näyttelijöidemme lisäksi, mukana on ollut laulajia sekä vakituisia avustajiamme.

P8230009 kopio.jpg
636072942520793632 kopio.jpg

Talojen nimenantotilaisuutta piti juhlia suuresti ja äänekkäästi ja Piruntanssiakin piti tanssia. Kuvassa Yrjö Koskinen, Tuomo Tikkanen, Jaakko Kivistö, Janne Vaittinen, Harri Wilén, Sakari Kajosaari, Markku Nieminen.

koe 002 038 kopio.jpg
skann uusi piru 7_edited.jpg

TEKIJÄT


MUSIIKKI
Jaakko Kivistö harmoni, Charlotta Kivistö viulu
Vierailijoina: Paula Nurminen alttoviulu ja Petri Nieminen harmonikka, Suvi Tuoninen, huilu.


PUVUSTUS
Hilkka Kauppinen-Anni Eiristö-Benita Kivistö


REKVISIITTA ja LAVASTUS
Jaakko Kivistö, Aarno Jalonen


KUVAT:
Aarno Jalonen ja kulkurit

Ohjaajan iloja ovat olleet suloiset teatterivauvat ja lapset, joita on saanut  pitää sylissä! 

IMG_7541.JPG
Piruntanssi 1 (16 of 45).jpg
Piruntanssi 1 (11 of 45).jpg

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Arja Liuski, suuri yleisö ja Humalan&Krapulan emäntä Maija Sakki kiittelivät lahjoin, ja kukkasin. 

käsikirjoituksen lähdeteokset:

Tito Colliander  SALLINEN
Irja Salla  ISÄ JA MINÄ
Vilho Nenonen TAVATTIIN BRONDALLA
Pirjo Hämäläinen MESTARIT
WG  Ars Suomen Taide

Piruntanssi-näytelmää on esitetty lukuisina eri versioina Humalassa&Krapulassa, Hyvinkään Taidemuseossa ja yksityistilaisuuksissa vuosina 2002, -2003, 2006,  2008, 2010 ja 2016

Piruntanssi 1 (10 of 45).jpg
S B ja KT ym 71_edited.jpg

Esityksillämme Humalassa & Krapulassa on ollut aina siunaus; aurinko on paistanut, sää on ollut lämmin ja yleisö aivan ihastuttavaa. Olisimme esiintyneet JYTKYissä taas v, 20, mutta korona esti aikeemme, samoin seuraavana vuonna. Toivottavasti maailma asettuu aloilleen ja mekin pääsemme nauttimaan taiteilijamiljööstä täysin siemauksin.

636072941936633895 kopio.jpg
Jytkyt Aamuposti_2016-08-15 kopio.jpg

Päivitetty 26.3.23 b

bottom of page