Punainen rubiini vie katsojan Suomen historian suurmiesten jäljille ja tapahtumien keskipisteeseen. Schaumann ampui Bobrikovin, suurlakko oli juuri eletty, Venäjän keisarikunnan tuho oli ovella.

 

Marina oli Kytäjän kamariherra Hjalmar Linderin serkuntytär ja entisen Suomen kenraalikuvernööri Feodor van der Heydenin pojantytär. Hänen isoisänsä kreivi Vladimir Musin-Pushkinin äiti oli viehättävä helsinkiläisneitonen Emilie Stjernwall, Aurora Karamzinin sisar.

Kamariherra Hjalmar Linder ja hänen sisarpuolensa, myöhemmin marsalkka Mannerheimin suurena rakkautena tunnettu Kitty Linder huolehtivat Marinan ilahduttamisesta viemällä hänet Kytäjän kartanoon tapaamaan ystäviään. Matka tehdään luonnollisesti Hjalmarin uudella, suomen ensimmäisiin kuuluvalla autolla Georges Richardilla. Kuvassa Kittyä esittävä Charlotta Kivistö ja Hjalmarina Jarno Hannula. Kuvan on ottanut Aarno O. Jalonen

Punainen rubiini - historiallinen pukudraama v. 1908

Kreivitär Marina kiiruhtaa kiihkein askelin Neva-joen rantaa kohti Jusupovien komeaa palatsia. Sydän lyö kiivaasti, odottaakohan salainen rakastettu, Venäjän komeimmaksi mieheksi mainittu kreivi Nikolai Sumarkov-Elston jo häntä?

 

Marina vilkaisee Arvidin antamaa kihlasormusta, säkenöivien timanttien keskellä loistaa suuri punainen rubiini kuin veripisara. Marina värähtää, työntää ajatuksen mielestään, sujauttaa käteensä hansikkaan ja jatkaa matkaansa.


Mutta Pietari odottaa häitä. On myöhäistä katua. Olisipa Marinan täti Aurora Karamzin elossa ja veisi hänet turvaan lapsuuden kesäpalatsiin Juustilaan, Saimaan kanavan varrelle.

 

Mutta kohtaloaan ei voi väistää. Minkä on tapahduttava se tapahtuu. Kaksintaistelu aamun koitteessa muuttaa Marinan elämän lopullisesti ja hänet lähetetään etsimään rauhaa särjetylle sydämelleen Hyvinkään parantolan jyhkeiden honkien siimeksestä.

KOKONAISKESTO 1H 50 MIN ILMAN VÄLIAIKAA

Näytelmässä nähdään Hjalmar Linderin osassa Jarno Hannula, joka niin ikään näyttelijä Hjalmaria edellisessä, suurta suosiota saaneessa näytelmässämme KAMARIHERRA vuodelta 1916. Kuva Aarno O. Jalonen