top of page
Copy of AE3Z0923_edited.jpg
KT Armfelt taulu Aki

  ARMFELTIN AIKAAN

näytelmän kantaesitys 9.2.2019 Hyvinkääsalissa

K.Lehto  A. Lahtinen  L. K. Lehto  B. Kivistö

Rakkaus saa keski-ikäisen Carl Johan Armfeltin (Aki Korpela), Kallen, kuten kytäjäläiset häntä kutsuvat, miettimään tulevaisuutta uudella tavalla. Seitsemäntoistavuotias Maria (Verena Konttila) sekoittaa ikämiehen pään niin perusteellisesti, että säätyerot unohtuvat ja raihnaaseen ruumiiseen astuu - ainakin Kallen mielestä - nuori salskea kosija. Vai astuuko sittenkään? Sydän reistailee ja vanhat polvivaivatkin muistuttavat olemassaolostaan, mutta suurelle omaisuudelle on saatava perijä. Ja minkäs mies sille voi, että Maria on niin vietävän suloinen...

F07A9913.jpg

  KYTÄJÄN KARTANON KALLE JA FÄLTIN MAIJA

Aki Korpela - Verena Konttila

Armfeltien ajasta kertova, tosiasioihin perustuva näytelmämme pohjautuu FM Katri Lehdon kirjoittamaan teokseen Kytäjän mamsellin muistelmat (Otava 1994), se vie katsojat Hyvinkääläisen historiallisen Kytäjän Kartanon puistoon, Parkiin vietettäviin helluntaijuhlallisuuksiin armon vuonna 1814. Näytelmä jatkaa KulkuriTeatterin Hyvinkään seudun paikallishistoriasta kertovien teosten sarjaa.

AE3Z1096_edited.jpg

Kytäjän kartanoa ovat vuosisatoja hallinneet komeat suvut. Tässä esityksessämme valtaa pitää Armfelt-suku ja sen edustajana itsevaltainen kartanon isäntä, luutnantti Carl Johan Armfelt ”Kalle”. Hänen aikanaan kartano eli loistonsa kautta. Puisto oli pohjoismaiden komeimpia, kartanorakennukseen rakennettiin tuplatornit, korkealle kalliolle perustettiin lainehtiva lampi ja kallion rinteeseen hakattiin portaat, jotta huipulle saattoi nousta hienoissa kengissä. Lammessa kukkivat vaaleanpunaiset lumpeet ja niitä Kalle saattoi iltaisin soudella ihailemaan omalla venosellaan. Kallen taloutta hoiti kartanon talousmamselli Maria Magdalena Mûller (Auli Hyyrynen), 

AE3Z1059_edited.jpg

Luutnantti Carl Johan Armfelt kuuluu niiden mahtavien, omaperäisten ja omapäistenkin Kytäjän kartanonherrojen sarjaan, joiden elämästä riittäisi aineksia moneenkin näytelmään. Tähän nyt nähtävään esitykseen on valikoitunut Kallen rakkaudet sekä Maijaan että puutarhaan, jonka hoitoon hän intomielisesti suhtautui ja jota kehitti. Vaaleanpunaisten lumpeiden, saarnipuiden, lehmusten, huvimajojen hankkiminen Kytäjän korkeimman kallion laelle eivät olleet Kallelle vaikeuksia vaan haasteita, jotka hän yksi kerrallaan toteutti.
Tähän itse luomaansa sadunhohtoiseen puutarhaan ja sen lammen rannalle hän sitten eräänä keväisenä päivänä johdatti mielitiettynsä ja ryhtyi kosimaan. 

Armfelt9.jpg

Tarjoiluissa ei kitsasteltu Kallen juhlissa. Ulkomailta tuotettiin mitä erikoisimpia herkkuja viinirypäleistä sinisimpukoihin ja appelsiineista kaviaariin. Kaikkea oli yltäkyllin. Pöydät notkuivat, viini virtasi ja vierailla oli hauskaa.

AE3Z1322_edited.jpg

Kartanon talousmamselli Maria Magdalena Mûller (Auli Hyyrynen) katsastamassa Parkia puutarhuri Taavetti Juhonpojan (Sakari Kajosaari) ja kartanon Maija-piian (Verena Konttila) kanssa ennen juhlallisuuksia.

AE3Z1137.jpg

Näytelmässä vietetään suurta helluntaijuhlaa kartanon puistossa. Koko suku on kutsuttu, niin no miten sen nyt ottaa. Kallen sisar Hedda (Terhi Korpela), köyhät Armfeltit niin kuin heitä kutsutaan, on kutsuttanut itsensä ja tyttärensä juhliin. Tästä Kalle ei ole kovin ilahtunut. Hän suostuu kuitenkin juomaan sisarensa kanssa sisäpiika Kustaavan (Martta Korpela) kaataman punssimaljan.

AE3Z1176_edited.jpg

Pitkäaikainen metsästystoveri, Nurmijärven kirkkoherra Fabritius (Jarno Hannula), Jänes-Jussi kuten nurmijärveläiset häntä kutsuvat, nostelee maljoja ja nauttii olostaan Kallen kanssa puistossa. Kartanon ajurilla Eric Mattssonillakaan (Harri Wilén) ei ole suu tuohesta.

Armfelt8.jpg

Ilmassa on kevään odotusta, iloa ja valoa. Renkien Jaakko Korsar (Samuli Piela, oik.) ja Heikki Heikinpoika Kittilä (Arttu Immonen) sydämet lyövät kevätkiihkoisina, kielot tuoksuvat ja piikalikat ovat kuin tuomenkukat.

IMG_4602.JPG

Aikauden musiikkia Charlotta Kivistön johdolla Kytäjän kartanolla, Sami Kujala basso, Pasi Jääskeläinen kitara ja laulu,  Charlotta viulu.

Armfelt11.jpg
Armfelt12.jpg
Armfelt13.jpg
Armfelt14.jpg
Huijariparoni Agathon Archenholtz (Juha Tuomi) ja Anna Sophie Armfelt (Suvi Pietilä),  
Erik Wilhelm Armfelt (Janne Vaittinen) ja Margareta Angelin (Marju Kettunen)
 Anna Beata Nordenborg (Hilkka Kauppinen), Maria Magdalena Mûller "Leena" (Auli Hyyrynen) Taavetti Juhonpoika (Sakari Kajosaari) 
 Charlotta Adriane Archenholtz (Miina Nieminen) ja Kytäjän kartanon talousmamselli Leena.
Armfelt15.jpg

Hedda, Kallen sisar, on joutunut muuttamaan miehensä tuhlailevan käytöksen takia Kytäjän kartanon komeudesta Numlahden kartanoon lapsineen ja siksi pyrkii kaikin tavoin pääsemään rakkaan Kalle-veljensä suosioon. Keinoja kaihtamatta. Yläkuvassa juonittelevat vas. Anna-Sophie Armfelt (Suvi Pietilä), Fredrika Charlotta Armfelt (Sonja Heinänen), Johanna Gustava Brunow (Marke Eiristö) ja Margareta Angelin (Marju Kettunen).

AE3Z2692_edited.jpg
F07A0079.jpg
Armfelt18.jpg
Armfelt19.jpg

Armfeltien aikaan -näytelmään kaavoitettiin, leikattiin, ommeltiin ja tietysti suunniteltiin yli 50 asua.  Charlotta taituroi liki kaikki hatut ja yhdessä Suvin kanssa valmistivat peruukit, meikkasivat ja kampasivat koko porukan. Mahtavalopputulos teatterilta, jossa liki kaikki toimijat ovat työssä käyviä!

AE3Z0946_edited.jpg
AE3Z1416.jpg

Humoristinen ja hassunkurinen kertomus, josta ei puutu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita romantiikasta ja metsästyksestä puhumattakaan. Kytäjän tarunhohtoisen kartanon puutarha sekä Numlahden kartanon rouvainsalonki kutsuvat keväisen kartanon juhliin. Yläkuvassa köyhät Armfeltit parin punssilasillisen jälkeen.  

AE3Z1463_edited.jpg
Armfelt23.jpg

Numlahden kartanossa köyhät Armfeltit kuluttivat päivänsä kaihoamalla Kytäjälle rikkaan Kalle-enon luokse. Rouvassalongissa kuului joutenolon lisäksi päiväohjelmaan hullunkuriset hupsutukset, kauneudenhoito ja seuraleikkien ja uusien tanssien opiskeleminen yhdessä Eric Wilhelm Armfeltin kanssa. Kaksostytöt Ursula ja Ebba Brunow osallistuivat mikäli sattuivat olemaan paikalla.

AE3Z1411_edited.jpg
Armfelt24.jpg
Armfelt27.jpg

Hedda Armfeltin poika Eric Wilhelm (Janne Vaittinen) vietti äitinsä ja sisariensa kanssa joutilasta elämää Numlahden kartanossa. Ericin hattua ommellessa ei mielikuvituksella ollut rajoja, ihana mutta työteliäs ommeltava koko Eric!
Sekä näytelmän rekvisiitta, lavasteet, vaatteet että musiikki takasivat vapaan temmellyskentän mielikuvitukselle. Kerrankin sai tuutata täysillä!

Esitys on mukaansa tempaava, humoristinen ajankuva, mutta myös arvokas oppitunti entisaikojen hyvinkääläisten elämään ja ihanteisiin. Teatterimme puvustajien valmistavat 1800-luvun puvut, elävän orkesterin esittämä ajalta olevaa musiikki ja historiallisiin tosiasioihin ja FM Katri Lehdon kirjaan perustuva käsikirjoitus takasivat viihtyisän illan isoisiemme ja -äitiemme maailmassa.

 HYVÄT KYTÄJÄN KARTANON HELLUNTAIJUHLAVIERAAT

Teille, jotka olette käyneet Kytäjän kartanoherran luutnantti Kalle Armfeltin helluntaijuhlissa suositellaan vierailun jälkeen pysähtymistä HARLEKIINI-KIEVARIIN täyttämään vatsanne ajan herkuilla. Ruokaillessa voitte muistella puutarhajuhlien tunnelmaa.

RUOKALISTA OLKAA HYVÄ

               

ARMFELTIEN AIKAAN

                                                  

KYTÄJÄN KARTANOSSA:

 

Herr Lieutenant , Kytäjän kartanon isäntä  - AKI KORPELA

CARL JOHAN ARMFELT ”Kalle” s. 1764

MARIA EERIKINTYTÄR FÄLT ”Maija” s. 1797 - VERENA KONTTILA

Kytäjän kartanon piika

MARIA MAGDALENA MÜLLER ”Leena” s. 1758 - AULI HYYRYNEN

Kytäjän kartanon talousmamselli

JAAKKO KORSAR s. 1790 - SAMULI PIELA

Kytäjän kartanon renki, luutnantti Carl Johan Armfeltin avioton poika

HEIKKI HEIKINPOIKA KITTILÄ s. 1790 - ARTTU IMMONEN

Kytäjän kartanon renki

KUSTAAVA JUHONTYTÄR STOLT s. 1797 - MARTTA KORPELA

Kytäjän kartanon sisäpiika

TAAVETTI JUHONPOIKA s. 1773 - SAKARI KAJOSAARI

Kytäjän kartanon puutarhuri

KUSTAA PAAVALINPOIKA TRÄNG s. 1776 - HARRI WILÉN

Kytäjän kartanon pehtoori

ANNA BEATA NORDENBORG ”Annette” s. 1767 - HILKKA KAUPPINEN       

Luutnantti Carl Johan Armfeltin nuorin sisar

 

NUMLAHDEN KARTANOSSA

 

HEDWIG SOFIA ARMFELT ”Hedda” s. 1758 - TERHI KORPELA

Leskikapteenska, luutnantti Carl Johan Armfeltin sisar

ERIK WILHELM ARMFELT s.1789 - JANNE VAITTINEN

Luutnantti, kapteeni Erik Lorenzin (kuoli 1791) ja Hedwig Armfeltin lapsi

ANNA SOPHIE ARMFELT ”Annsofi”s.1780 - SUVI PIETILÄ

Neiti, kapteeni Erik Lorenzin (kuoli 1791) ja Hedwig Armfeltin lapsi

FREDRIKA CHARLOTTA ARMFELT s. 1782 - SONJA HEINÄNEN

Neiti, kapteeni Erik Lorenzin (kuoli 1791) ja Hedwig Armfeltin lapsi

JOHANNA GUSTAVA BRUNOW s. 1790 - MARKE EIRISTÖ             

Neiti, Hedwig Armfeltin kummityttö

URSULA LEONORA BRUNOW s. 1796 - ANNA-STIINA POUTA      

Neiti, Johanna Brunowin sisar ja Ebba Brunowin kaksoissisar

EBBA ANDRENA BRUNOW - EEVI KIVELÄ

Neiti, Johanna Brunowin sisar ja Ursula Brunowin kaksoissisar

MARGARETA ANGELIN s. 1780 - MARJU KETTUNEN          

Rouva, neiti Johanna Brunowin äitipuoli

VIERAILIJOITA KYTÄJÄN KARTANOSSA

 

AGATHON ARCKENHOLTZ s. 1781 - JUHA TUOMI

Huijariparoni, neiti Fredrika Armfeltin sulhanen

CHARLOTTA ADRIANE ARCKENHOLZ s. 1797 - MIINA NIEMINEN

Huijariparoni Agathon Arckenholzin nuorin sisar

JOHAN FABRITIUS, ”Jänes-Jussi” s. 1785 - JARNO HANNULA

Nurmijärven kirkkoherra
 

TEKIJÄT

 

KÄSIKIRJOITUS - A.Lahtinen-L.K.Lehto-K.Lehto-B.Kivistö

DRAMATISOINTI JA OHJAUS - Benita Kivistö

MUSIIKIN SÄVELLYS, SUUNNITTELU, SOVITUS ja JOHTO -

Charlotta Kivistö

MUSIIKIN ESITYS - HaamuOrkesteri:

Charlotta Kivistö - viulu ja piano

Matti Salovaara - kitara ja laulu

Sami Kujala - ukulelebasso

Mertsi Tuomainen - loota

Marju Kettunen - saksofoni

PUKU- JA LAVASTESUUNNITTELU - Benita Kivistö

LAVASTUKSEN TOTEUTUS - Aarno Jalonen, Jaakko Kivistö, Jarno Hannula ja Juha Tuomi

PUKUJEN OMPELU - Hilkka Kauppinen ja Benita Kivistö

PÄÄHINEET - Benita ja Charlotta Kivistö

NAAMIOINTI - Suvi Pietilä ja Charlotta Kivistö

REKVISIITAN SUUNNITTELU JA VALMISTUS - Jaakko Kivistö, Jarno Hannula ja Juha Tuomi

PUKIJAT - Maarit ja Johanna Kajosaari, Anna-Liisa Jahnukainen ja Olga-Liisa Jahnukainen

TANSSINOPETTAJA JA TANSSINOPETUS - mestaritanssija Antti Savilampi, Osku Heiskanen, Toni Keski-Liikala, Charlotta Kivistö ja Masi Saurén

RENGASTRAPETSIN KIINNITYS - Mirja Tuomi/Hakasirkus

VALO- JA ÄÄNITEKNIIKKA - Jarmo Tapola ja Pietari Similä/Hyvinkääsali

VALOKUVAT - Teemu Heikkilä ja teatterilaiset

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA - Hyvinkään kaupunki/Hyvinkääsali

KIITOS - kulkuriTeatteri kiittää erinomaisia yhteistyökumppaneitaan sekä kaikki lukuisia lahjoittajia - Kiitos!

NÄYTELMÄN KESTO -  Väliaikoineen arviolta parisen tuntia.

Näytelmän, käsikirjoituksen ja musiikin oikeuksia valvoo KulkuriTeatteri ry. Sekä musiikin että tekstin osittainenkin lainaaminen ilman lupaa kielletty.

IMG_4563_edited.jpg

Aamupukuun sonnustautuneena saattoi mennä kokonainen päivä. Välillä Eric voi ihailla itseään tyylikkäänä taulusta. Aatelisarvo velvoittaa.

IMG_5604_edited.jpg

Kytäjän kartanon lehdoissa kukkivat kielot 1800 luvulla niin kuin tänäkin päivänä. Kuvan kielot Charlotta toi tuliaisina Amerikasta ja lavastaja Aarno entisenä ja Benita nykyisenä kytäjäläisenä askartelivat niistä kukkivia kielokumpuja kartanon Parkiin.

Armfelt29.jpg

Teatterin naiset koristivat juhlapöydän oikeine syötävineen, kieloineen ja punssimaljoineen.

dinner jpg.jpeg
Armfelt30.jpg
Päivitetty 21.1.23 b
bottom of page