Sivun kuvat: Teemu Heikkilä, Aarno O. Jalonen

Katri Lehto - Anu Lahtinen - Leena K. Lehto

                       ARMFELTIEN AIKAAN   kantaesitys 2019

Katri Lehto - Anu Lahtinen - Leena K. Lehto

ARMFELTIEN AIKAAN

Suuria tunteita, huumoria, pukuloistoa, ajalta olevaa musiikkia Charlotta Kivistön johdolla on luvassa, kun siirrymme vuoteen 1814 Kytäjän kartanon suuruuden aikaan. Kartanoa isännöi luutnantti Carl Johan Armfelt rautaisin ja taitavin ottein, mutta sujuvatko naimapuuhat yhtä sutjakkaasti?

 Kantaesitys Hyvinkääsalissa 9.2.2019  

Kytäjän tarunhohtoisen kartanon puutarha,  Parkki sekä Numlahden kartanon rouvainsalonki kutsuvat keväisen kartanon helluntaijuhlaan. Kirkkoherra ja Kalle muistelevat metsästysretkiään, renkien ja piikojen sydämet lyövät kevätkiihkoisina ja köyhät Armfeltit puuhaavat Numlahden kartanossa morsianta rikkaalle Kallelle. Jännitys tiivistyy, kuka Kallen loppujen lopuksi saa?

Kertomus Hyvinkään ylpeydestä, Kytäjän kartanosta, jota ovat vuosisatojen ajan hallinneet komeat suvut. Luutnantti Carl Johan Armfeltin, Kallen, isännöidessä eli kartano loistonsa aikaa. Puisto oli pohjoismaiden komeimpia, kartanoon rakennettiin tuplatornit, korkealle kalliolle lampia ja portaita.  Luutnantti Carl Johan Armfelt kuuluu niiden mahtavien, omaperäisten ja omapäistenkin Kytäjän kartanonherrojen sarjaan, joiden elämästä riittäisi aineksia moneenkin näytelmään. Tähän nyt nähtävään esitykseen on valikoitunut Kallen rakkaudet sekä Maijaan että puutarhaan, jonka hoitoon hän intomielisesti suhtautui ja jota kehitti. Vaaleanpunaisten lumpeiden, saarnipuiden, lehmusten, huvimajojen hankkiminen Kytäjän korkeimman kallion laelle eivät olleet Kallelle vaikeuksia vaan haasteita, jotka hän yksi kerrallaan toteutti. Tähän itse luomaansa sadunhohtoiseen puutarhaan ja sen lammen rannalle hän sitten eräänä keväisenä päivänä johdatti mielitiettynsä ja ryhtyi kosimaan. Mutta miten kävikään?

Mukaansa tempaava, humoristinen ajankuva, mutta myös arvokas oppitunti entisaikojen hyvinkääläisten elämään ja ihanteisiin. Näytelmä perustuu Katri Lehdon kirjaan Kytäjän mamsellin muistelmat.

Rakkaus saa keski-ikäisen Carl Johan Armfeltin (Aki Korpela) - Kallen, kuten kytäjäläiset häntä kutsuvat - miettimään tulevaisuutta uudella tavalla.

Seitsemäntoistavuotias Maria (Verena Konttila) sekoittaa ikämiehen pään niin perusteellisesti, että säätyerot unohtuvat ja raihnaaseen ruumiiseen astuu - ainakin Kallen mielestä - nuori salskea kosija.

Vai astuuko sittenkään?

Sydän reistailee ja vanhat polvivaivatkin muistuttavat olemassaolostaan, mutta suurelle omaisuudelle on saatava perijä.

Ja minkäs mies sille voi, että Maria on vietävän suloinen...

LUE  Katri Lehdosta  LUE Anu Lahtisesta  LUE Harlekiinin ruokalista

Sivun kuvat: Teemu Heikkilä, Aarno O. Jalonen

Päivitetty 21.12.2018 b

 

ARMFELTIEN AIKAAN - käsikirjoittajat

Katri Lehdon kirja KYTÄJÄN MAMSELLIN MUISTELMAT on ARMFELTIEN AIKAAN - tarinamme perusta. Sen pohjalta kirjoitettiin näytelmäämme.

FM Katri Lehto (17.9.1917-10.5.2011)

o.s. Tudeer, ent. Vähäkallio valmistui filosofian maisteriksi 1939. Samana vuonna hän muutti Kytäjälle avioiduttuaan kartanon pojan kanssa. Kai Vähäkallio kaatui Talvisodassa ja leski meni v.1943 naimisiin luutnantti Simo Lehdon kanssa. Tämä tuli kartanon palvelukseen sotien jälkeen, joten Kytäjästä tuli kirjailijan rakas kotipaikka vuosikymmeniksi.

Katri Lehto osallistui monin tavoin Hyvinkään kunnallis- ja kulttuurielämään: mm. koulu- ja kirjastolautakunnan sekä kirkkovaltuuston jäsenenä, Hyvinkää-Seuran perustajajäsenenä ja Marttaliiton aktiivisena toimijana.

KATRI LEHDON JULKAISUJA

Kukkulinnan koulumestari, näytelmä 1971. Kuninkaan eväät, näytelmä 1977. Uudenmaan marttapiiriliitto 1929-1978. Uudenmaan marttapiiriliitto 1979.Kytäjällä 10. p:nä huhtikuuta 1820 1981.Kytäjän kreivitär: Marie Linderin elämä 1985. Maria Heikintytär Kytäjältä 1989. Kytäjän mamsellin muistelmat, romaani 1994. Hyvinkää monet kasvot, käsikirjoitus; Anu Lahtinen, Katri Lehto, Hyvinkään kaupunki.

Upea käsikirjoitustiimimme Anu Lahtinen (vasemmalla) ja Leena K. Lehto ovat jälleen kirjoittaneet uuden näytelmän josta ei puutu vauhtia, jännittäviä juonen käänteitä sen enempää kuin romantiikkaa ja sydänsurujakaan. Humoristinen, lämmin ja elämänmakuinen kertomus 1800-luvun alun ihmisistä ja heidän elämästään.

FT, dosentti Anu Lahtinen

Hyvinkääläinen historiantutkija, tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Parhaillaan hän toimii Suomen ja Pohjoismaiden historian professorina Helsingin yliopistossa.

Lahtisen työtä  ohjaa intohimoinen omistautuminen historialliselle tiedolle ja tiedon saatavuudelle. Hänen erityisaloihinsa kuuluvat Pohjolan myöhäiskeskiaika ja 1500-luku sekä paikallishistoria.

Elokuussa 2017 ilmestyi Anu Lahtisen Hyvinkään 100-vuotisjuhlia varten kirjoitettu teos Hyvinkään seudun historiasta.

JULKAISUJA:

Kirsi Vainio-Korhonen & Anu Lahtinen: Lemmen ilot ja sydämen salat. Suomalaisen rakkauden historiaa (WSOY 2015).

Anu Lahtinen & Miia Ijäs (toim.): Risti ja lounatuuli. Rauman seurakunnan historia keskiajalta vuoteen 1640. Rauman seurakunta ja SKS 2015.

Lahtinen, Anu: Pohjolan prinsessat. Viikinkineidoista renessanssiruhtinattariin. Atena Kustannus, Jyväskylä 2009 (2. painos 2010)

kotisivut: www.iki.fi/anulah twitter @anulah

HYVÄT KYTÄJÄN KARTANON HELLUNTAIJUHLAVIERAAT

Teille, jotka olette käyneet Kytäjän kartanoherran luutnantti Kalle Armfeltin helluntaijuhlissa suositellaan vierailun jälkeen pysähtymistä HARLEKIINI-KIEVARIIN täyttämään vatsanne ajan herkuilla. Ruokaillessa voitte muistella puutarhajuhlien tunnelmaa.

RUOKALISTA OLKAA HYVÄ!

KALLE ARMFELTIN KULKURIORKESTERI

Orkesterissa soittavat Pasi Jääskeläinen (vasemmalla) kitaraa, Sami Kujala bassoa ja näytelmän musiikin suunnitellut ja koonnut Charlotta Kivistö viulua, Pasin hunajaääninen laulu siivittää myös katsojat tutuin sävelin Armfeltien aikaan.

Varsinainen KulkuriOrkesterikolmikko on tuttu Jussinmäen Jukeboksista, jonka tahtiin laulettiin viime vuonna Sydämeni lauluja Charlotan ja Samin kehittämässä yhteislaulutapahtumassa. Musiikkia päivätyökseen (24/7) tekevät muusikot keikkailevat ahkerasti yhdessä ja erikseen. He olivat vastikään tahdittamassa Hyvinkään kehitysvammaisten tanssit hotelli Sveitsissä, virkistämässä Aseman koulun opettajia pedagogisilla iltapäiväkahveilla ja joulun alla mukana uuden Hyvinkään sairaalan avajaisjuhlallisuuksissa. Sydämeni lauluille on luvassa jatkoa kesällä 2019, kun ensimmäiset laulut avaavat Hyvinkään torikesän lauantaina 11.5. Hyvinkään torilla - tervetuloa mukaan!

Pasi on toiminut teatterimuusikkona, kitaran- ja bändisoiton opettajana, studiomuusikkona, kitaristin roolissa mm. Pepe Willbergin, Saara Aallon, Cheekin ja Kim Heroldin kanssa. Putouksestakin tuttu Pasi oli viime syksynä Putous-orkesterin, "Pasi Jääskeläinen ja pojat jotka soittavat Pasi Jääskeläisen kanssa"-juhlaorkesterin kapellimestarina.

Useiden kotimaisten tähtiartistien kanssa Suomea vuosia kiertäneellä Samilla on kokemusta lavatansseista areenakeikkojen ja teattereiden kautta studiotyöskentelyyn. Sami pyörittää myös taiteen perusopetusta antavaa Rocktehdas Hyvinkää -musiikkikoulua sekä sen liikkuvaa musiikkiluokkaa, Rytmirekkaa.

Charlotta on Hyvinkään Orkesterin intendentti sekä Riihimäen Kesäkonserttien toiminnanjohtaja, lisäksi hän opettaa musiikinteoreettisia aineita Hyvinkään musiikkiopistossa. Kaiken muun liikenevän ajan Charlotta ahkeroi musiikkikulttuurin sekatyöläisenä niin pianistina, viulistina, tuottajana kuin kanttorinakin häistä hautajaisiin, tanssikeikoista hirvipeijaisiin ja kaikkea siltä väliltä.

(kuvateksti)

Kuva: Jaakko Kivistö

Päivitetty 24.2.2019

1800-luvun upeat puvut, orkesterin esittämä ajalta olevaa musiikki ja historiallisiin tosiasioihin ja Katri Lehdon kirjaan perustuva Anu Lahtisen ja Leena K. Lehdon käsikirjoitus lupaavat viihtyisää iltaa isoisiemme ja -äitiemme maailmassa.

HYVÄT KYTÄJÄN KARTANON HELLUNTAIJUHLAVIERAAT

Teille, jotka olette käyneet Kytäjän kartanoherran luutnantti Kalle Armfeltin helluntaijuhlissa suositellaan vierailun jälkeen pysähtymistä HARLEKIINI-KIEVARIIN täyttämään vatsanne ajan herkuilla. Ruokaillessa voitte muistella puutarhajuhlien tunnelmaa.

RUOKALISTA OLKAA HYVÄ!

Kuva: Teemu Heikkilä

  • KulkuriTeatterin FB