top of page

TULKAA KYLÄÄN!

 Koko perheen KYLÄMESSUT
2.3.08  Hyvinkään Yhteiskoulun juhlasali
Tapahtuman ideoi ja toteutuksesta vastasi
Benita Kivistö ja KulkuriTeatteri
Tapahtuma oli todellinen yleisömenestys; kävijöitä oli yhteensä noin 1500. Moni viihtyi tapahtuman alusta loppuun asti kuunnellen kaikki infovartit, välillä kahvitellen ja seurustellen tuttavien kanssa. Ihana puheensorina täytti salin koko päivän.
metehtiin.jpg
IMG_0236_edited_edited.jpg

Koko perheen yhteinen viikonloppu, järjestäjinä

KulkuriTeatteri
Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kylät seuroineen 
Kyläasian neuvottelukunta
HYYSY
Uudenmaan Liitto
Aamuposti
Pro Kytäjä
Hyvinkää-Seura
Hyvinkään 4H- kerho

Tapahtuma ylitti kaikki odotukset, noin 1500 tutustui kylämessujen tarjontaan!

IMG_0761_edited.jpg

Tulkaa Kylään! –messuidea syntyi eräänä koleana tammikuun päivänä, kun SAYL:n toimittajana istuin junassa matkalla Matkamessuille. Mietin paikkakuntia, joita esittelisin amerikansuomalaisille, joita kovasti kiinnostaa isoisien ja -äitien tarunhohtoinen Suomi. 

Unohdin asian vuosiksi, mutta viime syksynä se muistui mieleeni ja ryhdyin järjestämään kylämessuja, joissa Hyvinkään kylät esittäytyisivät.

Ilokseni ja yllätyksekseni kaikki kylät lähtivät innolla mukaan, luennoitsijat, päivien avaaja, kulkurit ja kaikki muut ja näin sain messut kasaan yllättävän pian. 

IMG_0652_edited_edited.png
IMG_0581_edited.png
IMG_0846_edited.png

Tapahtuman avasi sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen, joka jäi juttelemaan kollegojensa kanssa; rehtorit Jaakko Kivistö ja Jarno Hannula.

Biologi Leila Järvistä saamme kiittää lukuisista luontokuvista sekä hyvistä esitelmistä.

image8.jpeg

PÄÄLAVAN OHJELMAVARTIT

ERÄLAULU- JA RUNOVARTTI
KulkuriTeatterin puheenjohtaja Jaakko Kivistö toivottaa yleisön tervetulleeksi ja liittyy kohta teatterilaisten kuoroon, joka esittää Metsästysmuseon eräaiheisen laulukilpailun voittajaviisuja.
 

IMG_0720_edited.jpg

Tietokoneet ja piirtoheittimet olivat kovassa käytössä. Kulkurit auttoivat käyttäjiä, tässä Tarja Heikkosta. Kuvassa myös vasemmalla Risto Nihtilä ja oikealla Arto Rantanen.

IMG_0941_edited.png

HYVINKÄÄ-VARTTI
Tekniikan ja ympäristön toimialajohtaja Jyrki Mattila

IMG_0946_edited.png

MAASEUTURAKENTAMISVARTTI
Arkkitehti Petteri Patolinna

Savolaisen Ossi_edited.jpg
IMG_0732_edited_edited.png
IMG_0743_edited.jpg

MAAKUNTAVARTTI
Maakuntajohtaja Ossi Savolaisen puheenvuoro
 

VIDEOVARTTI
Muurahaispolku lasten luontoretkestä. 
Toimittaja Tarja Heikkonen

PERHOSVARTTI
Tri Antti Rantanen ja tri Matti Nummelin kertovat Kurkisuon perhosista
 

IMG_0769_edited.png

RIISTAVARTTI
Riistanhoitaja Janne Sormunen

IMG_0797_edited.png

SUSIVARTTI
Ympäristöfilosofi Leena Vilkka

IMG_0854_edited.png

SUON SYNTYVARTTI
Biologi Leila Järvinen kertoo Kurkisuosta.

IMG_0912_edited.png

PIKKU-PÄKÄ-VARTTI
Dosentti Päivy Penttinen kertoo Kytäjän kapearaiteisesta rautatiestä.

image7.jpeg
IMG_0882_edited.jpg

TEATTERIVARTTI
Muusikko Charlotta Kivistö kertoo KulkuriTeatterin näytelmästä Tontut karpalossa Kurkisuolla. Näytelmän on kirjoittanut Benita Kivistö ja musiikin säestää ja osisäveltänut Charlotta.

metehtiin.jpg

HYVINKÄÄN KYLÄT ESITTÄYTYVÄT

Kylät nimesivät omat vastuuhenkilönsä, jotka vastasivat kylän ständin pystyttämisestä ja esittelystä messujen aikana.
Sen lisäksi tarjolla oli rentoutumishetkiä, puffetteja, tietovisaa ym. Yleisöä riitti ruuhkaksi asti kaikilla ständeillä.

AHDENKALLION KYLÄ    YLENTOLAN KYLÄ

IMG_8046_edited.jpg
IMG_0714_edited.jpg

Ahdenkallion-Ylentolan kylien aktiivit Johanna Hakkinen ja Pertti Tetri hoitivat kylänsä esittelyn innokkaille messuvieraille.

Valkosipuli teki kauppansa, mitä lienevätkään Pertti  Illi ja Lars Nyman vaimoineen ostaneet.

KYTÄJÄN KYLÄ    

IMG_0136_edited.jpg

Kytäjän kylän osaston suunnittelusta vastasi Benita Kivistö. Mimmu Seitsonen ja Jonatan Erkkonen osallistuivat Kulkureiden kanssa pystytykseen ja vastasivat esittelystä messujen aikana.

NOPON KYLÄ

IMG_0122_edited.jpg

Kylän osaston slogan oli hauskasti "Jopolla Noppoon". Osastosta vastasi Maiju Laakso. Maiju myös hoiti koko tapahtuman tiedotteet ja tiedottamisen. 

Nopon osasto järjesti tietovisan kaikille messuvieraille ja lapsille maalauskilpailun "PIIRRÄ KEVÄT",  josta voittajalle oli luvassa sienijakkara.

image1.jpeg
image0.jpeg

HYVINKÄÄNKYLÄ    USMIN KYLÄ   

IMG_0693_edited.png

Hyvinkäänkylän osastosta vastasivat Riikka Sakki ja Seppo Söderholm. Kuvassa Seppo kertoo Mutilan tilasta sekä Humalasta ja Krapulasta.
Seppo Söderholm on Hyvinkää-Seuran puheenjohtaja ja niissä merkeissä järjestänyt kesäisin suositut Myllytilan Kesäpäivät. 

Usmin kyläständistä ja kylän esittelystä vastasi Olavi Tuomi.
Usmilaiset olivat kiitollisia suuresta kävijämäärästä ja varsinkin siitä kiinnostuksesta, mitä heille rakas Usmin kylä sai osakseen.

IMG_0936_edited.png

PALOPURON KYLÄ   

IMG_0775_edited.png
IMG_0713_edited.jpg

”Palopurosta pamahtaa” Kylän esittelystä vastasivat Jouni Laine ja Markus Eerola. Kuvassa Nukketeatteri Aurelia.

KIRVUN KYLÄ         

 SYKÄRIN KYLÄ      

IMG_0673_edited.jpg

Ossi Lindström vastasi Kirvu-infosta kertoen mm. asuvansa Hyvinkään eteläisimmässä kylässä, jossa on nelisenkymmentä asukasta. Kirvun kylän puuhanaiset Liisa Rahkonen ja Riitta Ovaska  pystyttivät oman osastonsa ständin.

IMG_8043_edited.jpg

Sykärinkulman asukkaat vastustavat kiihkeästi louhosta, jota sinne on suunniteltu.Leila Järvisen johdolla aktiivinen kylä järjestää monia tapahtumia ja Leila oli myös ensimmäisiä messuille osallistuvia.

KAUKASTEN KYLÄ    MYLLYKYLÄ    UUSIKYLÄ

IMG_0623_edited.jpg

Kaukasten koulun oppilaat ja lapset olivat tehneet komean taulun kaikista niistä eläimistä, joita kylästä löytyy.

Kaukasten kylä – Uusikylä – Myllykylä  painottivat osastossaan historiaa ja luontoarvoja. Rekvisiitaksi Päivi Koskela ja Markku Nieminen olivat tuoneet vanhan Vanutehtaan tuotteita. Kimmo Kosenius järjesti "Rentoudu hetki kiireen keskellä" -session.

IMG_8040_edited.jpg

Markku Nieminen huolehti yhdessä Petteri Patolinnan kanssa kaikista tapahtumassa käytettävistä kartoista.

IMG_8050_edited.jpg

RIDASJÄRVEN KYLÄ 

IMG_8038_edited.jpg

Ridasjärven kylän puuhanaiset Pirjo Rissasen johdolla ilahduttivat messuilla kävijöitä kauniilla asuillaan ja herkullisilla tarjoamisillaan. Ilkka Turpiainen vastasi ständin rakentamisesta.

HYVINKÄÄN LUONTOARVOT JA UHAT

image0.jpeg

Luonto oli monipuolisesti esillä messuilla Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistyksen HYYSYn osastolla. Biologi Yrjö Ala-Paavola vei kuvamatkalle Kurkisuolle. Esa Alkula ja Janne Sormunen esittelivät omalla osastollaan Suomen eläimiä, kasveja  ja luontokohteita. Jannella oli mukanaan seinälle ripustetut itse täyttämänsä trofeet.

IMG_0130_edited.jpg

Yksi Suomen mahtavimpia soita on Kytäjän Kurkisuo. Pro Kytäjä taisteli suon taloudellista hyötykäyttöä vastaan yhdessä Hyysyn kanssa ja seurauksena oli suon säilyminen sellaisenaan tulevillekin sukupolville. Pro Kytäjän edustaja Mimmu Seitsonen esitteli suota.

IMG_0132_edited.jpg

Osaston seinällä oli suuri kartta, johon kaikki kylät merkitsivät voimassaolevat ja tulevat louhos- ym uhat. Moni messuvieras yllättyi, miten paljon louhoksia oli suunnitteilla.

GRILLIHERKKUJA - KAHVIA - PULLAA

IMG_0158_edited.jpg

Nopon kylä oli monessa mukana. Milloin Maiju Laakso vastasi tiedotteista,  milloin yhdessä noppolaisten kanssa hoiti messuständiä, milloin taas tarjosi apulaisineen soppatykillä ja grillillä ruokaa nälkäisille messuvieraille.

IMG_0160_edited.jpg
IMG_0141_edited.jpg

Hyvinkään 4H-yhdistys tarjosi Aino Löytyn johdolla kahvia ja pullaa herkkusuille. Aino ehti välillä Seppo Söderholmin kanssa ihailemaan Mutilan kuvia.

image6.jpeg

Hyvinkää Yhteiskoulun juhlasali täyttyi koko perheen kylämessujen aikana. Yleisöä kiinnosti niin päälavan tapahtumat kuin kylien esittelypisteetkin. Kuvassa odotetaan KulkuriTeatterin esittämiä metsäaiheisia lauluja.

KIITOKSET

Haluan kiittää mukana olleita kylän edustajia, vartin pitäjiä, Hyvinkään kaupunkia ilmaisesta tilasta, Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistystä tuesta, Aimo Tuomista Kytäjän kuvista, Markku Niemistä ja Petteri Patolinnaa kartoista, Esa Alkulaa upean nimen (Tulkaa Kylään!) keksimisestä, Kulkureita pyyteettömästä talkootyöstä, KulkuriTeatteria huviluvan maksamisesta, Leila Järvistä/HYYSY banderollin kuluihin osallistumisesta, Petri Kalliota ja Aarno Jalosta valoista ja äänentoistosta. Ennen kaikkea haluan kiittää Aamupostia/Tarja Heikkosta, Mimmu Seitsosta ja Pirjo Väliahdetta, jotka jaksoivat tukea ja kannustaa joka tilanteessa. Nöyrä kiitos teille kaikille! Kiitos myös yleisölle, te teitte päivästämme onnistuneen!
 
Onnistuneesta tapahtumasta iloiten luovutan vetovastuun ensi vuonna seuraajilleni, jotka toivottavasti tekevät Tulkaa Kylään! –tapahtumasta perinteen.
 
Benita Kivistö
Tulkaa Kylään! koordinaattori

LEHTEILEIKKEITÄ TAPAHTUMASTA

IMG_20240121_0007 kopio_edited.jpg
IMG_20240121_0011 kopio_edited.jpg
IMG_20240121_0010 kopio_edited.jpg
IMG_20240121_0008 kopio_edited.jpg
Aapo kylämessut 08_edited.png
IMG_20240121_0009 kopio_edited.png
IMG_20240121_0013 kopio_edited.jpg
IMG_20240121_0014 kopio_edited.jpg
bottom of page