top of page
089_edited.jpg

METSÄ 
kulttuuria ja luontoa

la 25.10. - su 26.10.14 Hyvinkääsalissa

Tapahtuman avasi vs. kaupunginjohtaja Jyrki Mattila, jonka kanssa aulan näyttelyssä ympäristöasioita ruotivat Yrjö Ala-Paavola, Markku Jahnukainen ja Jaakko Kivistö. 

IMG_5840 kopio.jpg

Otsikon METSIEN KÄTKÖISTÄ alle kuului seitsemän teatteriesitystä.

Charlotta Kivistön säveltämä koko perheen oopperasatu vei retkelle Kurkisuolle

OHJELMA  AULASSA

lauantaina 11.00-14.00
sunnuntaina 12.00-14.00

METSÄKIOSKIT - METSÄLUONTO TUTUKSI 

Asiantuntijat kertovat suomalaisesta metsäluonnosta, oman kaupunkimme luontoarvoista ja vastaavat yleisön kysymyksiin näissä Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen ja Hyvinkään kaupungin ympäristökeskuksen luontokioskeissa.

IMG_5744_edited.jpg
IMG_5746.JPG
IMG_5789-r kopio.jpg

LASTEN VALOKUVANÄYTTELY "MINUN METSÄNI"

Miten lapsi näkee metsän? Entä mitä hän haluaa sitä kuvata, kun hänelle annetaan kamera ja vapaat kädet. Se nähtiin Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistyksen lapsille järjestämässä valokuvauskilpailussa. Kuvat olivat esillä Hyvinkääsalin aulassa Metsätapahtuman ajan. Näyttelyn koordinaattori oli biologi Terhi Korpela.

Metsä  AP-2014-10-28-voittajakuva kopio.jpg

Voittajakuvan "Sieni" otti Sini Jousi, yläkuvassa oikealla kilpailun tuomareiden ja kanssakilpailijoiden kanssa.

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys (Hyysy) on järjestänyt syyskuussa 2014 alakouluikäisille lapsille valokuvauskilpailun ”Minun metsäni”. Ohje oli: Ota kuva sinulle tärkeästä aiheesta metsässä ja kirjoita pieni tarina kuvastasi. Kilpailuun tulleista lasten töistä on koottu 24 kuvan näyttely. Valokuvakilpailun koordinaattorina on Terhi Korpela ja tuomareina Tero Makkonen Lasten ja nuorten kuvataidekoulusta sekä Tero Malinen ympäristönsuojeluyhdistyksestä. Valokuvat tarinoineen ovat näyttelyssä Hyvinkääsalin metsätapahtumassa 25.-26.10.2014 ja sen jälkeen Hyvinkään kirjastossa 27.10.-15.11.  ”Minun metsäni” - näyttelyn avaus- ja palkintojenjakotilaisuus on la 25.10. Metsätapahtumassa Hyvinkääsalin aulassa Näyttelyn avaussanat vpj Yrjö Ala-Paavola, näyttelyn esittely Terhi Korpela, - tuomarien näkökulma Tero Malinen.
Palkintojen jako: Tuomaristo on valinnut sekä voittajan että kaksi kunniamaininnan saanutta valokuvaa. Tuomarien perustelut valitsemistaan parhaista kuvista: 1. palkinto: Sini Jousi: Sienikuvassa on hieno metsäinen ja salaperäinen tunnelma. Kuva ei pelkästään näytä metsän ”asioita”, vaan ilmaisee kuvaajan omaa suhdetta metsään. Kuva erottui heti joukosta edukseen, ja kuvan värit ja maalauksellisuus toimivat hyvin myös seinätauluna. Taustan sinisyys ja upea iltavalo tekevät kuvaan kolmiulotteisuutta pienestä terävyysalueesta huolimatta. Sommittelu on vahvaa ja kuvasta näkee, että kuvaaja on osannut käyttää kameran suomia mahdollisuuksia hyväkseen. Kunniamaininnat: Eevi Kivelä, Käävät: Hieno havainto! Erikoiset käävät, jotka suurenevat ylöspäin, luovat kuvallisesti vahvan sommitelman, joka toimii kuvassa sellaisenaan, ilman kikkailuja. Kuvaa on miellyttävä katsoa ja käävät voivat tosiaan tuoda mieleen myös Eevin mainitsemat gluteenittomat mustikkapiirakat. Joel Lipponen, Muurahaisten polku: Vahva diagonaalisommittelu ja hieno syksyinen valo riittävät tekemään kuvasta kiinnostavan. Muurahaiset ja niiden hieno sijoittelu kuvan yläosaan nostavat kuvan kiinnostavuutta entisestään, ja lisäävät kuvaan kerronnallisuutta. Onnittelut voittajille. Kaikille kiitokset osallistumisesta.  

Tiina Torkkeli kertoo näyttelytyöstään seuraavasti:

Arvostamme hyvää viiniä, ruokaa, muotia, taidetta, kulttuurimaisemia matkustaessamme vanhoissa kulttuurimaissa. Koemme alemmuuden tunnetta, vaikka meidän tulisi olla ylpeitä Suomen luonnosta, metsistä, raikkaasta vedestä. Meillä on niihin oikeus, mutta myös vastuu niiden oikeasta käytöstä.

IMG_4044_cr_edited.jpg
IMG_5753-r kopio.jpg

SYPRESSIPULLOT
Tiina Torkkeli Italialaiset juomapullot, 2014

Metsätapahtuma (78 of 215).jpg

Karoliina Kihokin Kommervenkit

Charlotta Kivistön säveltämä koko perheen oopperasatu vei retkelle Kurkisuolle

IMG_E2167.JPG
karoliina3.jpg

Satuoopperaan tarvittiin hyttyskuoro esittämään ininäaarioita. Siihen tahtävään saatiin Liikunta- ja ilmaisupäiväkoti Ilmarin ryhmä Niina Bergin johdolla. Aarioiden nimi oli Suopursujen turvassa. Onnia (Jarno Hannula, oik.) moinen kuoro pelotti.

Metsätapahtuma (179 of 215).jpg

LASTEN TAIDENÄYTTELY 

järjestäjänä Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys

IMG_5749 kopio.jpg
IMG_5765 kopio.jpg

Valokuvauskilpailun lisäksi Hyysy esitti Hyvinkään peruskoulujen oppilaille  haasteen osallistua maalaamallaan taideteoksella lasten taidenäyttelyyn. Järjestäjien ja katsojien iloksi teoksia tulikin runsaasti. Niitä saattoi ilmaiseksi ihastella koko METSÄ-viikonlopun ajan.

KulkuriTeatteri kiittää Hyysyä ja kaikkia kilpailuun osallistuneita hienoista töistä.

IMG_5764 kopio.jpg

METSIEN KÄTKÖISSÄ ON SYDÄMENI KOTI

ohjaaja Benita Kivistön tervehdys METSÄ-tapahtumaan

Pitkät, märät heinät kastelevat mekkoni, risut tarrautuvat hiuksiin. Puristan marsuani kovemmin rintaani vasten, juoksen minkä pieniltä jaloiltani pääsen. Pehmeiden sammalmättäiden yli, läpi louhikon, puron niljakkaita kiviä väistellen ja kohta jo näkyy pelto syyskeltaisena soutelevan tuulessa. Tiedän ettei pellolle saa mennä, vilja tallaantuu. Mutta nyt on pakko. Jalat lipsuttavat märkää savimaata, ohran siemenkynsiköt rummuttavat käsiin ja poskiin kirveleviä jälkiä, vähän vielä. Kohta jo näkyy polun pää. Se vie saniaislehdon läpi kallion kielekkeelle, yli syvän, mustan rotkon omaan turvalliseen paikkaani!  Perillä pysähdyn, marsun sydän lyö yhtä tiuhaan kuin omani. Me pääsimme pakoon. Marsu tutkii jo jäkälää, minä seison yhä hengästyneenä tuijotan kallion ylimmältä kielekkeeltä kullankeltaista peltoa. Siellä iltataivasta vasten kulkee mahtava lapiosarvinen hirvi, eikä sillä on aavistustakaan, että pikkutytön silmät ovat yhä pelosta tummat.
Tuo muistikuva on seurannut minua vuosikymmeniä;  ei pelottavana tai epämiellyttävänä, vaan eräänä lapsuuteni parhaimmista muistoista. Metsä pelästytti pienen tytön, mutta tarjosi oitis suojan, josta saattoi turvallisesti katsoa pelkonsa kohdetta. 

Meille suomalaisille metsä on pyhä paikka, riista, marjat ja sienet elantomme kivijalka. Metsä on monelle myös henkilökohtaista omaisuutta, jota kannattaa hoitaa luontoarvoja vaalien. Metsä ja luonto ovat myös tärkeä osa mustavalkoisten Suomi-Filmien todellisuutta. Ne perustuvat sen aikaisten suomalaisten eturivin kirjailijoiden romaaneihin, joissa tarinaa kuljettaa tai sitä kehystävät voimakkaat luontokuvat. Olen pitkään haaveillut dramatisoivani näistä kirjoista näytelmät ja nyt toiveeni viimein toteutuu. Kirjoittamiseen kuului puoli vuotta ja harjoittelemiseen kuukausia, mutta nyt näytelmät ovat valmiit esitettäväksi. Olen loinen, että olen saanut tehdä sitä mistä itse eniten pidän ja  saanut tehdä sen yhdessä omien ihanien kulkureideni kanssa.

Toivottavasti rakkauteni suomalaiseen luontoon ja metsään välittyy teillekin sinne katsomoon.


Tervetuloa, hyvät katsojat kanssamme metsän kätköihin.

benita kivistö
ohjaaja

METSIEN KÄTKÖISTÄ.

Otsikon alle kuului seitsemän teatteriesitystä. Ne olivat lyhyitä katkelmia vanhoista mustavalkoisista Suomi-Filmi klassikoista. Kaikissa niissä on luonnolla ja metsällä oma tärkeä roolinsa:

SALMELUKSEN SILJA
KATARIINA JA MUNKKINIEMEN KREIVI
KULKURIN  VALSSI
TUKKIJOELLA
VIOLANKATU, HKI 55
MYRSKYLUODON MAIJA
ROSVO ROOPE

AP-2014-10-27.JPG

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Naiskuoro Solina, Hyvinkääsali, Hyvinkään Kameraseura, Hyvinkään Musiikkiopisto, Suomen Metsästysmuseo,
Viikkouutiset, Ravintola Harlekiini, Kuvitelmia, Aamuposti, Maatalousyhtymä Laakkonen, Hyvinkään kaupunki, Mona-Lisa Oy, Atsoft Oy, Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistys ry, Liikunta ja ilmaisupäiväkoti Ilmari, taiteilija Tiina Torkkeli, Hyvinkään kaupungin Ympäristökeskus, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry, Kaukasten Asukasyhdistys ry

Päivitetty 18.5.23 b Hossa

bottom of page