Tutustu Hyvinkään seitsemään kylään!

Maaseutumainen, kartanon ja järven ympärille rakentunut Kytäjä

Hopeavuorestaan, luontopoluistaan ja järvistään tunnettu Usmi

Kartanon ja mehuaseman

kotipaikka Ylentola-Ahdenkallio.

Knehtilän ja 

Lehtokummun

tiloista,

Mäntymäen luomutilasta,

ja Ravintola Neilikasta tunnetuksi tullut Palopuro,

Kuuluisan lintujärven ympärille muodostunut Ridasjärvi

Helsingin ja Hämeenlinnan strategisessa puolivälissä sijaitseva Noppo

Vanutehtaan ympärillä ja Keravanjoen yläjuoksulla oleva Kaukas,

Elinvoimaiset, kauniit, omaleimaiset kylät ovat ehdottomasti parasta Hyvinkäätä.

Kylillä kuultua -näytelmä kertoo näistä seitsemästä kylästä, niiden ihmisistä ja elämästä.

©KulkuriTeatteri 

AHDENKALLIO-YLENTOLA

Noin viisi kilometriä Hyvinkään keskustasta sijaitsee Ahdenkallion kartano. Sen hirsinen, Waldemar Aspelinin suunnittelema päärakennus valmistui 1906 pian suurlakon jälkeen. Kartanon maat muodostettiin Hausjärven puolella sijaitsevan Erkylän kartanon eteläisimmistä osista. Viljelyala on 1990-luvulta asti ollut vuokralla, eikä kartanolla ole yritystoimintaa.

Ahdenkallion ensimmäinen omistaja Minette Donner (1848 - 1922, os. Munck) lahjoitti  Hyvinkään kauppalalle ja seurakunnalle: mm.

Hämeenkadun ja Ahdenkallion koulujen tontit ja hirret, urheilukentän ja uuden kirkon tontin. Hän ylläpiti vähävaraisille naisille tarkoitettua Wilhelminakotia Hyvinkäällä, joka on nykyisin osa Pirkonkotisäätiötä. Minette oli myös mm. Naisasialiitto Unionin perustajajäsen. Aikanaan kouluna toiminut Ylentola-Ahdenkallion kylätalo on myös Minette Donnerin lahjoittama. Ahdenkallion kartano oli Minette Donnerin koti. Kyläyhdistyksen järjestämissä tapahtumissa kylätalon käyttö on ilmaista. https://ahdenkallio-ylentola.yhdistysavain.fi/

KAUKAS

Kaukasten luonnonläheinen ja tunnelmallinen kylä sijaitsee Hyvinkäällä Tuusulan ja Mäntsälän rajoilla noin 15 km Hyvinkään keskustasta. Kaukasten alueeseen kuuluvat myös etelässä Uusikylä ja pohjoisessa Myllykylä.

Hyvinkään vanhin asukasyhdistys, Kaukasten Asukasyhdistys ry toimii Kaukasten, Myllykylän ja Uudenkylän asukkaiden yhdyssiteenä. Sen 

tarkoituksena on toimia alueen turvallisen ja viihtyisän asumisen, monipuolisten palvelujen ja terveellisen ympäristön puolesta. Kaukasten Juhlatalo on kylän keskuspaikka. Taloa käytetään juhlien ja kyläkokousten järjestämiseen sekä harrastustoimintaan.

PALOPURO

 

Palopuro on kylä Hyvinkään keskustan ja Jokelan välissä. Etäisyyttä kumpaankin on noin viisi kilometriä. Palopuron kylässä asuu noin 400 ihmistä ja alueella noin 600. Palopurossa on ollut kauppa, kirjasto, koulu, neuvola, posti ja postipankki sekä rautatieseisake. Koulu lakkautettiin vuonna 2011.

Palopuro tunnetaan valtakunnallisestikin Palopuro symbioosista eli kolmen luomutilan yhteistoiminnasta: Knehtilä, Lehtokumpu ja Mäntymäki. Kylässä toimii myös tilausravintola Neilikka.

KYTÄJÄ

Kytäjän kylän erikoisuuksiin kuuluu vuonna 1939 vihitty kirkko. Kartanomallisessa vireässä Kytäjän koulussa on oppilaita 70. Juhlatiloja on joka makuun, Maapirtti kirkon vieressä, Kartanotalli, Kytäjän juhlatila sekä Solttilan maja. Isonkylän asuinalueella vuokrataan lisäksi joitakin omakotitaloja sekä juhla- että pitempiaikaiseen käyttöön.

Kylämme erikoisuuksiin kuuluu myös Kytäjän kartano, joka oli aikoinaan Suomen suurin maatila ja nykyisillä 4 400 hehtaareillaan

edelleen Suomen suurimpia. Kytäjärveen

pistävällä niemellä sijaitsee vuonna 1878 valmistunut huonokuntoinen päärakennus. Kartanoa ovat hallinneet kuuluisat suvut: Tottit, Flemingit, Armfeltit, Linderit ja Vähäkalliot, nykyisin kartanon omistaa Laakkosten suku. Alueella on tontti- ja talomyyntiä, golfia pelataan Suomen parhaimmistoon kuuluvalla radalla. Kylän elinvoimaisista yrityksistä  mainittakoon Tuias ja Wennborgin tila.

NOPPO

 

Noppo on noin tuhannen asukkaan kylä Hyvinkäällä. Kylän halki kulkee rautatie ja lähistöllä moottoritie.

Matkaa Helsinkiin on viisikymmentä kilometriä ja Hämeenlinnaan saman verran. Kylässä toimii alakoulu, jossa on noin 70 oppilasta. Noppo on Hyvinkään nopeasti kasvava asutus- ja teollisuusalue.

RIDASJÄRVI

 

Ridasjärvi on noin 400 asukkaan kylä noin 10 kilometriä keskustasta itään. Siellä toimii alakoulu, tuetun asumisen oljamikoti,  päihdehoitokeskus ja Hyvinkään ampumaurheilukeskus.

 

Järvi on pinta-alaltaan 296 hehtaaria ja keskisyvyydeltään 80 senttimetriä. Rannat ovat monin paikoin soisia ja umpeen kasvavia. Ridasjärven, Järvisuon ja Ritassaarensuon kokonaisuus on kansallisesti merkittävä FINIBA-linnustoalue, jossa pesii runsaasti naurulokkeja, sinisorsia, telkkiä, nokikanoja ja härkälintuja ja harvinainen pikkulokki. Keväisin muuttavia lintuja levähtää järvellä sadoittain. 

USMI

 

Usmi on korkeiden kallioiden ja syvien rotkojen seutua. monimuotoinen ulkoilualue on yli 20 neliökilometrin laajuinen. Pikkujärviä ja lampia Kytäjä-Usmilta löytyy 26, lisäksi alueella on lukuisia puroja.

Puronvarsilehdoissa kasvaa useita harvinaisia ja etenkin Uudellamaalla uhanalaisia kasvilajeja, kuten hirvenkello, kynäjalava, lehtoneidonvaippa ja kullero. 

Kytäjä-Usmista löytyy merkittyjä polkuja, pyöräily- sekä hiihtoreittejä. Alueella on lisäksi uima-, laavu- ja tulentekopaikat. Hienot maisemat ja monipuolinen luonto yhdessä hyvin merkattujen reittien kanssa tarjoavat ulkoilijalle kiinnostavan vierailupaikan.

Eläinlajeista muun muassa hirvi, ilves, liito-orava, valkohäntäkauris ja villisika elävät alueella, vierailevatpa siellä joskus myös karhu ja susi.

Tervetuloa koko perheen voimin tutustumaan Hyvinkään kyliin!

Kuvat: Benita Kivistö ja kyläyhdistykset

  • KulkuriTeatterin FB