y

Etusivu  bn blogi   Info  Kulkurit  Kulkuriblogi  Historia  Liput   


KulkuriTeatterin historiallinen musiikkikavalkadi

 

LADY WANDA - tarina joesta

 

käsikirjoitus ja ohjaus Benita Kivistö


katso myös kuvia Lady Wandan esityksestä


JOEN HISTORIA                             


Lady Wanda kertoo joen historiaa 1400 luvusta tähän päivään.  Tarina kulkee Keravanjoen Vanutehtaan nurkalta Kytäjoen latvamaille Nääsin kartanoon, piipahtaa Palojoella Nukarinkoskella kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven maisemissa, kokoaa vetensä sukeltaakseen Myllykoskeen ja lopuksi syöksyäkseen ärjyen Vantaankosken kuohuista mereen.

 

TEKIJÄT

 

musiikin sävellys ja sovitus Charlotta Kivistö

musiikin esitys KulkuriOrkesteri

pukusuunnittelu ja valmistus Benita Kivistö

Hilkka Kauppisen, Anni Eiristö

1600-luvun vyöt, kengät, asevyöt, soljet Sameli Järvenpää

1600-luvun voutien hatut Charlotta Kivistö

peruukit, kampaukset, parrat Suvi Pietilä, Charlotta Kivistö
lavastus ja valot Aarno Jalonen

tanssikoreografiat  Antti Savilampi, Marja Hostikka


ROOLEISSA
 

Aki Korpela, Anne Pietiläinen, Anni Eiristö, Arto Vedenpää, Auli Hyyrynen, Charlotta Kivistö, Harri Wilén, Hilkka Kauppinen, Jaakko Kivistö, Janne Vaittinen, Jarno Hannula, Marju Kettunen, Marke Eiristö, Markku Nieminen, Sakari Kajosaari, Samuli Piela, Suvi Pietilä, Tiina Kinnunen, Yrjö Koskinen                 

 

ETELÄISEN SUOMEN HELMI

Vantaanjoki, eteläisen Suomen helmi, yhdistää Etelä-Hämeen Suomenlahteen. Kivikauden eränkävijät ja hämäläiset kulkivat 100 kilometriä pitkää jokea kauppamatkoillaan. Joki on pyörittänyt myllyjä ja sahoja, sen varrelle on rakennettu teollisuutta ja harjoitettu maataloutta.  Sitä on saastutettu ja käytetty viemärinä.

Viisikymmentä vuotta sitten ihmiset heräsivät suojelemaan jokea. Vantaanjoki on tänään elävä, iloisesti juokseva virta ruuhkasuomen muuten niin vähävetisessä maastossa. Se toivottaa melojat, kalastajat ja virkistäytyjät tervetulleeksi nauttimaan rauhoittavasta liplatuksesta, ärjyvien koskien melusta, lehtevistä joenpengerlehdoista ja joen eläimistöstä.

 

VANTAANJOEN JA HELSINGIN SEUDUN VESIENSUOJELUYHDISTYS r.y. on tehnyt 50 vuotta työtä joen puhdistamiseksi ja tulokset ovat kiitettävät.  Yhdistyksellä on syytä rinta rottingilla viettää 50-vuotisjuhliaan ja ylpeänä luoda katsaus Vantaanjoen menneisyyteen ja sen tulevaisuuteen.

Vantaanjokea odottaa joen arvoinen elämä

 

KIITOKSIN
  

Syksyllä 12 KulkuriTeatteri esitti Hyvinkääsalissa kirjoittamani näytelmän Vanutehtaan valssi. Käsikirjoitusvaiheessa törmäsin siihen tosiasiaan, etten pääse puusta pitkään, ennen kuin olen selvittänyt Keravanjoen koskien nimet. Ongelmaksi asti muodostui nimittäin se seikka, että samalla koskella saattoi olla viisikin nimeä. Kyläläisten haastatteluista en tullut hullua hurskaammaksi, mutta joku tiesi mainita Asko Särkelän nimen. Soitin siis Askolle ja kosket asettuivat paikalleen nimineen päivineen tuossa tuokiossa. Haluan koko sydämestäni kiittää Askoa kaikesta avusta ja tuesta jota olen häneltä saanut. Koskien nimet olivat lopulta siitä pienimmästä päästä oleva ongelma.
 

Vanutehtaan valssin esityksen jälkeen toiminnanjohtaja Kirsti Lahti otti minuun yhteyttä. Hän oli käynyt katsomassa näytelmää ja vaikuttunut siitä siinä määrin, että päätti kysyä Kulkureilta ohjelmaa vesiensuojeluyhdistyksen 50-vuotisjuhlaan. Eikä minua totisesti tarvinnut ympäripuhua. Vantaanjoki sivujokineen oli muodostunut Vanutehtaan valssin myötä minulle sydämen asiaksi. Mitä enemmän joen historiaa selvitin, sitä mielenkiintoisemmaksi se tuli. Olen tehnyt monia retkiä joen eri kolkkiin ja ihmetellyt miten vähän joesta ja varsinkin sen puhdistamisen eteen työtä tehneestä vesiensuojeluyhdistyksestä tiesin. Sydämellinen kiitos Kirstille pitkämielisyydestä ja kaikesta siitä avusta ja tiedosta, jota hän minulle kiireittensä keskellä ehti antaa.

 

Haluan myös osoittaa kiitokseni Terhi Korpelalle, Markku Niemiselle ja Leila Järviselle lukuisten tietojen ja opastuksen antamisesta milloin mistäkin tarvitsemastani luontoaiheesta. Kiitos myös  Hilkalle ja Annille monista sydäntälämmittävistä ompelupäivistä, joiden aikana olemme luoneet parisataa eri pukuyhdistelmää, Jaakolle upeista merroista, asevöistä sekä kymmenistä muista rekvisitöörin työhön kuuluvista esineistä sekä käsiohjelmasta, Arelle akvaarioista ja kuvauksista.

Kiitos myös kaikille näyttelijöille upeista roolisuorituksista ja aivan erityisesti siitä, että koko illan tanssit hoituivat kulkureiden omin voimin. Kitaristit Ykä ja Arto saivat taputuksia ohikulkevilta ihailijoilta, samoin viulisti-laulajamme Satu!

Suurin kiitos muusikko-Charlotalle, joka oli paitsi säveltänyt tarttuvan kappaleen Lady Wandan,joka nosti esityksemme ihan omalle tasolleen myös huolehti musiikista sekä näytelmässä että tansseissa soittaen luonnollisesti itsekin. Puhumattakaan siitä valtavasta työstä, jota laululistan suunnittelu ja monen sadan nuotin monistaminen ja lajitteleminen teetti kaiken muun kiireen keskellä. Tietysti Charlotta myös näytteli ja osallistui muihin teatterimme rutiinihommiin.

 

Loppukiitos kuuluu upealle 50-vuotisjuhlayleisölle, joka eläytyi täysillä esitykseemme ja lopuksi taputti seisten.  Hienolta tuntuu, kun puolen vuoden päivittäisen puurtamisen tuloksena saa tuollaiset kiitokset. Sen suurempiin sfääreihin ei teatterilainen voi päästä.

 

benita kivistö
ohjaaja

 


Päivitetty 24.1.14